Busques alguna via?

Via Normal - Esperò Remacha 75m V+ -Sant Llorenç de Montgai

Aquest cap de setmana vam tornar a Sant Llorenç de Montgai, la primera intenció era escalar a la Pala Alta, però el mal temps ens va fer canviar de plans..i finalment vam anar a fer la normal al esperó Remacha. Amb l'Antxi ja l'havíem fet, teníem bons records, i era el re-bateig en l'escalada de la Núria, mare del Martinet, després de 10 mesos sense escalar!! Be, el Pere, el dia abans va fer de les seves i no va poder escalar....



Aproximació:


Cal arribar fins al poble de San Llorenç de Montgai, es pot arribar des de Camarasa, direcció sur, a uns 5 km, o des de Balaguer, direcció nord, travessant el riu. La via es troba gairebé a peu de carretera, sortint de Sant Llorenç de Montgai, trobem a ma esquerra una primera pared que es el cilindre i desprès la pared de l’os, entre les dues parets està l’esperó Remacha, fàcilment identificable per que hi ha una placa al peu de l’espero, be esperó-placa.
Dificultat: V+
Material: cintes expres. La via està totalment equipada amb parabolts, spits i algun clau.


Descens: El millor es baixar caminant pel darrera de la pared, en tendència a la dreta(múltiples corriols), hi ha fins trobar el camí principal que et retorna a la carretera, i per tant a peu de pared. Un cop al cotxe, dirigir-se a Sant Llorenç de Montgai i para al Bar d'en Jaume, i demanar dos cerveses fresques, (opcional Estrella o Sant Miquel), cal sortir a fora la terrassa o muntarem l'ultima reunió de la cordada.





Sacamolla a la presa d'Escales 175 metres V+

Després d'escalar dissabte pel matí a Sant Llorenç de Montgai, passar per Algerri a veure al Martinet, i la família de la Núria, vam anar a escalar per la tarda a Escales.



La via triada era la Sacamolla, equipada, divertida, fàcil, i una roca de molt bona qualitat i molt adherent!!! El màxim compromís d'aguantar amb tota la solana durant les 5 tirades amb 2 litres d'aigua que van semblar res!!!!!


Està indicat que son 175m...... nosaltres vam fer 5 tirades amb una mitjana de 30 metres escassos per tirada, per tant no ens surten els números però es igual...


Per tant, material sols cintes exprés i per si us fa cosa en alguna excursió entre xapes portar un friend mitja...però tampoc es del tot necessari....


Aproximació: Cal arribar a Sopeira, passat aquest poble trobem la presa a ma dreta(evident!!!), aparquem a dalt, i anem fins al final de la presa, saltem la barana per anar a buscar una corda que fa de passamà....d'aquí a les escales que fan ziga-zaga ...baixarem fins que en un dels últims revolts, estarem molt propers a dues sabines, al costat de les quals hi ha tot un "mostrari" de parabolts preciosos....la nostra via es la que surt recte amunt (la de la dreta) resseguint una fissura mes o menys definida...



La via segueix sempre la mateixa tònica, recte amunt, en placa o mini bavaresa...




Ferrata Punta Anna i Olivieri Tofana Dolomites 8/14

Després d’uns dies intensius d’escalada, la previsió del temps tampoc es del tot bona i aquest mateix dia arriben els reforços! Sang fresca, neta, i carregada d’energies.....així que decidim depurar la nostra i anar a fer una ferrata!!!!!!!!! Uuueee!!!!
Aquest cop ens decantem per la Ferrata a la Punta Anna, molt propera a Cortina, molt aèria, i el nom ens agrada, ja veus....... 3 hores fins al final de la ferrata i 2 de descens




Dormim dintre la furgo, per variar (com totes les vacances) en el camí que ens porta cap al refugi Dibona...(un nom que també ens ha acompanyat totes les vacances...) Al matí desde el Parking del Refugi Dibona ja veiem la cresta per on puja la Ferrata, i que està mig tapada pels núvols......

Via Dimai IV/ Punta Fiames-Dolomites 10/14

Via Dimai – Punta Fiames

Finalment ja tots en forma, vam decidir anar a fer la Via Dimai a la Punta Fiames, visible des de Cortina, i un dels objectius marcats per aquests dies.


La via: Son 500 metres de desnivell en orientació sud on cal portar tota la ferralla per poder auto protegir-se. L’orientació no es del tot fàcil ja que tot desploma, però per tot arreu es pot pujar....així que molt de compte en seguir la cordada del davant sense mirar be cap on vas!
La roca es bona i la via per gaudir-la. Te una aproximació llarga i dura. Penseu en portar força aigua ja que el sol toca tot el dia.







Ferrata Santner - Catinaccio Dolomites 7/14

Ferrata Santner

A Dolomites de ferrates n’hi ha per donar i vendre, i totes passen per llocs impressionants, així que triar es tant fàcil com mirar on ets i quina et cau mes aprop, si t’agrada el recorregut que fa, si es variat, i es corresponent amb la meteo i cap a munt!
Així que se’ns va presentar el primer dia amb una previsió no massa bona, i nosaltres amb ganes de saber com eren les dolomites. Havia de ser el nostre primer contacte amb aquesta roca i que millor que fer-ho de forma tranquil·la amb una ferrata.

D’entrada deixar clar com son les ferrates que ressenyarem: no son ferrates com la d’oliana o la Teresina de Montserrat, aquestes son camins, grimpades, i alguns passos durs d’escalada, per on hi han posat un cable per assegurar-te. Solen tenir passos molt aeris, i si poden estalviar-se cable ho fan....

Riscos en les ferrates a Dolomites: Aquestes ferrates, donat el lloc on es troben tenen riscos que aquí, tot i que hi son, no els tenim tant palesos. Son ferrates a fins a 3000 metres en zones on el clima es molt canviant amb molt poc temps(inclús mes que als pirineus) les temperatures poden pujar i baixar en poca estona. La naturalesa de les roques fa que hi hagi despreniments i puguin afectar alguna part de la ferrata, per tant molt recomanable portar una corda i bagues per si hi ha problemes. Hi ha molts camins, caminets i cal tenir molt clar cap on es va, i com a territori on va haver una guerra fa 100 anys millor no sortir-se massa dels camins si no ens volem trobar restes per explosionar.....



Aquesta primera ferrata està al sur-oest de les Dolomites, a la regió del Catinaccio, per la Vall de Fasa, i mes que una ferrata es una grimpada equipada, i retorn circular veient des dues vessants del Catinaccio.





Material: Equip de ferrata i una corda i cordinos per si les mosques....

Temps: Una hora fins al refugi Santner i 2 hores en tornar.....

Via Nuvolau IV-/Torre Grande Sud 5 Torri-Dolomiti 6/14

Torre Grande Cima Sud Via Nuvolau

Aproximació: El punt de sortida és el refugi 5 Torri, on es pot arribar en cotxe des de la carretera que uneix Cortina d’Ampezzo amb el Passo Falzarego. Aquesta carretera està tancada durant el mes d’agost. Llavors ens podem apropar caminant o amb telesilla fins al refugi Scoiattoli que es troba a l’altre costat de les torres, amb el mateix temps d’aproximació. Dels refugis a les vies hi ha 10 minuts amb aproximació evident! s'entra per la fisura que hi ha entre la "cima nord" i la "cima oest" de la torre grande.


La via: Son uns 170 m d’escalada desequipada, amb dificultat màxima de IV-, (atlètic i que tira enrere). S’inicia en cara nord, i s’acaba per cara sud.

Material: La via està desequipada, sols reunions, sols cal portar cintes exprés i algun cordino per gendarmes, friends i tascons.






Via Gianleo IV/Paret sud-oest-Croda Negra-Dolomiti 9/14

Aquesta és la primera via que vam poder fer juntament amb la Lu, la Viki, en Pere. El dia anterior ens va ploure!! La via és entretinguda i amb unes vistes impressionants, fora de les massificacions turístiques de Cortina... val la pena fer-la sols per la tranquil·litat que es respira, tant en la via com en les aproximacions.



Veure el relat dels diferents dies a les piulades : Pere-dolomiti


Aproximació: Des de Cortina, direcció al Passo Giau (10-15km) i passat aquest arribem en 1km al Refugi Averau. D’aquí podem agafar “telesilla” o pujar caminant fins al refugi Fedare. D’aquí direcció oest, agafem el camí 441 en descens, no direcció al coll Averau... Anar baixant fins deixar una agulla i una paret groga a la nostra dreta, després sortirem del camí cap a la dreta, per un pedregar, on s’intueix un antic camí de guerra, fins al coll, pocs metres passat el coll trobarem l’inici de la via... i si mal no recordo està el nom ratllat.




Via Gianleo Croda Negra 2518m


Via Parete Nord IV/Torre Luzy 5 Torri-Dolomiti 5/14

Torre Luzy a 5 torri

Aproximació: Punt de sortida es el refugi 5 Torri, on es pot arribar en Cotxe des de la carretera que uneix Crotina d’Ampezzo amb el Passo Falzarego. Aquesta carretera està tancada durant el mes d’agost. Llavors ens podem apropar caminant o amb "telesilla" fins al refugi Scoiattoli que es troba a l’altre costat de les torres, amb el mateix temps d’aproximació. Dels refugis a les vies hi ha 10 minuts amb aproximació evident!

La via: Son uns 122m d'escalada pràcticament equipada en cara nord, amb un grau màxim de IV.

Material: La via està pràcticament equipada, sols cal portar cintes exprés i algun cordino per gendarmes...tot i això donat que la distancia entre xapes en algun cas son importants es recomanable portar algun friend mitjà o petit!




Via Xelo-Bam a Roca Narieda

Ara fa una setmaneta vaig trobar al blog de l'Ignasi l'explicació del reequipament de la via Xelo-Bam, un esperó que ja m'havia mirat molts cops i que puja per la cara nord de la roca Narieda, així que hem va faltar temps per anar-la a fer amb els companys.

Aproximació:

Just abans d'entrar a Organyà, procedents de Coll de Nargó, trobem el desviament cap a la dreta a Figols, i just abans d'entrar a Fígols veurem un camí que puja a la dreta, es veu estret i suportat sobre rocs molt grans, puja amunt en direcció a la paret, aprox. 150 metres mes a dintre s'acaba el camí en una cadena.
Seguim pista amunt, en el segon revolt mes proper a l’esperó, trobarem un caminet que surt cap a la paret, (en el primer revolt hi ha un banquet de pedra...) aquest camí ens porta per la feixa fins al però d’esperó...no està massa fressat.....
La via: Son 400 metres d’escalada amb orientació nord, repartida amb 12 llargs, on cal autoprotecció. El material us farà mes falta sobretot al 6, 8, 10, 11, 12.
Totes les reunions, a excepció de la 6 estan equipades per rapelar amb dos anelles i parabolt de 12mm.
Material: Via semi-equipada, per tant, tascons, friends i cordinos, tant per sabines com per ponts


Isaac Gabriel V+ -160m- Sant Llorenç de Montgai

Via Isaac Gabriel

Ara farà un parell d’anys vam fer aquesta via, i no la recordava ni tant polida i amb els graus tant cars! Be, de totes maneres, es una via per un dia que plovia a Montserrat i ens va fer desistir de fer una via dels germans Massó a Can Jorba.

Aproximació: Cal arribar a Sant Llorenç de Montgai des de Balaguer o des de Camarasa, jo prefereixo Camarasa, no sé, m’agrada mes aquell tram de carretera....
Per arribar a peu de via, sortim de Sant Llorenç de Montgai direcció Camarasa per la carretera, passem el cilindre, després l’esperó Remacha, i ja estem a la Pared de l’Os....just on la pared es comença a separar de la carretera hi ha el diedre d’inici de la via...podem aparcar uns metres abans d’arribar o uns metres després en l’entrada d’un camí a ma esquerra. Temps....1 minut

La via: Son 160 metres d’escalada amb orientació sud , sud-est

Material: Diuen que està equipada...però, suposo que el pas de la gent, a fet que hi hagi cantells polits i les distancies entre xapes fan por! Per això es recomanable portar algun friend per al primer llarg, i per la travessia del tercer.



Via Tanger - 350m - 6a ó V+/A0 - Collegats

Via Tanger

Ja feia molt temps que volia fer aquesta via i mai arribava ni el dia ni el moment, fins que per la Mare de Deu d’Agost, no donant massa bon temps, ens hi vam apropar... quina calor!!!! si la feu a l’estiu no us hi poseu abans de les 11!!!!! quan el sol ja no toqui a peu de via, això us assegurarà no agonitzar en els últims llargs per falta d’aigua!!!! (us ho asseguro!)

Accés: Des de Balaguer anem fins a la Pobla de Segur i d’aquí prenem la carretera direcció Sort. Passat el primer túnel i abans d’entrar en el segon, podrem aparcar en una esplanada a mà dreta; és l’antiga carretera. Just abans del primer túnel, està la font de la Figuereta on hi trobarem aigua. Aproximació: Entre els dos túnels, cal trobar una entrada a mà dreta que ens indica el camí cap al barranc de Sant Pere (direcció sur). El prenem. El camí fa ziga-zagues i va guanyant alçada, fins a sota un gran bloc, o contrafort, a mà dreta del qual hi ha l’inici de la via. Just en front de la primera torre elèctrica que ens trobem al agafar el camí. Total uns 10 minuts.

La via: Son 350 metres d’escalada amb orientació est, sud-est, més 100 m entre la reunió 7 i la 8.
Cal diferenciar dues parts de la via, els 4 primers llargs i els últims, els primers son molt verticals, amb còdols grans... similar a Riglos, poc compactat... després passem a un conglomerat més fi i compactat més similar a Montserrat.

Els metres indicats de les tirades son els indicats en la ressenya d'onaclimb, a nosaltres en tots els casos sempre ens sortien aproximadament uns 5 metres menys a cada tirada.

Material:
Via equipada per no patir gens ni mica.... parabolts on cal i reunions rapelables. Si algú creu que hi ha massa parabolts, sempre està la opció de no xapar! Va bé portar un parell de bagues per sabines a l’últim llarg i estreps si no volem patir.... i no cal agafar friends... ja que no son necessaris en cap punt....

Via Normale IV-/Quarta Bassa/5 torri Dolomites 2/14

Torre Quarta Bassa a 5 torri

Aproximació: Punt de sortida es el refugi 5 Torri, on es pot arribar en Cotxe des de la carretera que uneix Crotina d’Ampezzo amb el Passo Falzarego. Aquesta carretera està tancada durant el mes d’agost. Llavors ens podem apropar caminant o amb "remonte" fins al refugi Scoiattoli que es troba a l’altre costat de les torres, amb el mateix temps d’aproximació. Dels refugis a les vies hi ha 10 minuts amb aproximació evident!

La via:Son 68 metres d'escalada en cara sud amb roca bona un pel polida al primer llarg però amb bon canto.

Via Parete Est IV-/Torre Inglese 5 Torri-Dolomiti 4/14

Torre Inglese a 5 torri

Aproximació: Aproximació: Punt de sortida es el refugi 5 Torri, on es pot arribar en Cotxe des de la carretera que uneix Crotina d’Ampezzo amb el Passo Falzarego. Aquesta carretera està tancada durant el mes d’agost. Llavors ens podem apropar caminant o amb telesilla fins al refugi Scoiattoli que es troba a l’altre costat de les torres, amb el mateix temps d’aproximació. Dels refugis a les vies hi ha 10 minuts amb aproximació evident!

La via: Es una via curta de 52 metres d'escalada amb orientació Est. Un primer llarg en diedre i un segon en placa....

Material: La via està pràcticament equipada, sols cal portar cintes exprés i algun cordino per gendarmes...tot i això donat que la distància entre xapes en algun cas son importants es recomanable portar algun friend mitjà per al 1 llarg!


via normale IV/Quarta Alta/5 Torri Dolomiti 3/14

Torre Quarta Alta a 5 torri

Aproximació: Aproximació: Punt de sortida es el refugi 5 Torri, on es pot arribar en Cotxe desde la carretera que uneix Crotina d’Ampezzo amb el Passo Falzarego. Aquesta carretera està tancada durant el mes d’agost. Llavors ens podem apropar caminant o amb telesilla fins al refugi Scoiattoli que es troba a l’altre costat de les torres, amb el mateix temps d’aproximació. Dels refugis a les vies hi ha 10 minuts amb aproximació evident!
La via:Son 94 metres d'escalada en cara sud-est amb roca bona un pel pulida al primer llarg però amb bon canto.

Material: La via está practicament equipada, sols cal portar cintes exprés i algun cordino per gendarmes...tot i aixó donat que els alejes en algún cas son importants es recomanable portar algún friend mitjà per al 3 llarg! Amb una corda de 60 doblada (30+30)en tenim suficient per fer la via ja que les tirades no passen de 30 metres.

Via delle guide IV+/Torre Picola Falzarego Dolomites 1/14

Amb aquesta inicio les ressenyes de les vies fetes durant aquestes vacances a Dolomites, son un total de 11 vies mes 1 amb retirada i 2 ferrates, o camino atrezzato....

Com a primera via a Dolomites i per saber com eren els III+ i IV, dels que ens havien parlat tant, es cert, et trobes III+ que tiren enrrera i IV que desplomen...una mica surrealista i en mig hi has de posar un friend o has d'intuir que per allí passa la via..... Aquesta diferencia d'interpretació de grau, i el poc equipament o ningun en els llargs, fa que molts cops dubtis de si vas pel cami correcte, o si aquell diedre que has pujat, tibant de braços o amb un pati de nassos....es realment un III+ ja que l'has cusit amb friends i has fet cap a una anella, trista i sola sota un diedre o fisura que desploma, i la teva ressenya marca IV-!!!!! deu meu....!! aixó es Dolomites!!!Els que hi han estat saben de que parlo, els que no, tal com feia jo no s'ho acabaran de creure....en tot el grau es prou acurat a la dificultat ja que hi trobés molt canto ......(en els casos que no posaré el grau que nosaltres vam considerar)

VIA DELLE GUIDE

dificultat entre III i IV, amb un pas de IV+.

210 metres de desnivell i 233 d'escalada orientació sur.

unes 3 hores de escalant..

Aproximació: Des de Cortina D'ampezzo, ens dirigim al Passo Falzarego, uns 15km, just abans d'arribar deixarem el cotxe en l'aparcament del restaurant "Strobel" a la dreta de la carretera, des de on surt un camí cap a la paret. Creurem un pontet de fusta, pujarem fins un camí horitzontal, es un camí de guerra..i el seguirem cap a la dreta fins unes cases en runes, restes de la 1 gerra mundial, deixarem el camí i pujarem recte a la paret, i ja estem a peu de via...total uns 30 minuts des de l'aparcament....

AGULLA DIBONA (3.131M) VIA BERTHET-BOELL-STOFER - 350 M -



Després de tres setmanes de vacances tornem a estar per aquí!!!
Per fi,amb gairebé tots els objectius assolits, i amb altres que ni ens havíem plantejat!
en definitiva, que vam començar pels Ecrins, vam seguir pels Alps italians, i vam acabar a Dolomites. Donar gracies al temps ja que ens va permetre fer-ho gairebé tot!!!!