Busques alguna via?

Aresta integral de les Flammes de Pierre IV+/350m, Petit pic d'Ossau. (vacances 3/17)

Amb el cansament del dia anterior fent la Mailly amb aproximació i la baixa forma asumida, decidim fer una coseta més tranquila, ens apropem a fer la Aresta integral de les Flammes de Pierre, al Pic Petit d'Ossau, una aresta d'uns 350m, vertical i que ens permet arribar a cim del Petit Pic d'una manera molt elegant i bonica.




Material: joc de friends i tascons.
De totes maneres faig els croquis dels diferents trams per veure sobre foto,....


el tram de la mà de Peyreget....

i el darrer tram amb una part d'enssamble i tot seguit els darrers llargs verticals fins a cim....

Aquí us deixo la ressenya que nosaltres portavem, però retocada indicant les reunions que nosaltres vam fer i en base a la que faré l'explicació....
L'aproximació: Sortint del Refugi de Pombie, on hem passat la nit, ens dirigim al coll de Peyreget, (foto inferior). Del coll anirem cap la tartera que tenim al davant i marxarem a l'esquerra, (el camí de la normal marxa recte) anirem seguint fites cap a l'esquerra, passarem unes cornises amb pati, i tot seguit una canal per la que pujarem, en tendència a l'esquerra fins trobar una roda de bicicleta robellada en un esperonet, Al davant veurem  la coveta i la canal del pimer llarg. Com a referència va bé no perdre de vista el vistos pany de paret de color grogenc o taronja que queda sobre la R1 que fara que ens orientem millor seguint les fites.(2 hores)
arribant a la roda de bicicleta! no era borma!

Llarg 1(IV-): s'inicia per una canal fàcil trobant un passet a la meitat fins una bona repisa a l'esquerra d'uns bolcs dubtosos.
Llarg 2(III+) Sortim entre els blocs dubtosos, i fem un flanqueix a la dreta fins que podem pujar per terreny fàcil a una bona repisa on fem reunió, ja en vistes als resalts que ens porten a la gran xemeneia.
Llarg 3(IV+) Sortim a l'esquerra, superem un parell de resalts i ens posem dintre a la xemeneia,
es neta, però es va deixant protegir i es més curta del que sembla, motem reunió en els blocs de sobre de la llastra.
...la sortida i les vistes sobre el corredor que deixem a la dreta de l'aresta.
Llarg 4(IV) Sortir en tendència a la dreta, sempre buscant el terren més fàcil i un poc difícil de protegir per tornar cap a l'esquerra quedant pràticament a la vertical de la reunió, en una bona repisa herbosa amb un bloc a l'esquerra.
Llarg 5(IV): Sortir per l'esquerra fins una vira estreteta que marxa a la dreta, la resseguim(no podrem protegir massa bé) i pujem cap a la dreta a buscar una repiseta en l'esperó, un clau precari on marca montar reunió, nosaltres pujem uns metres a l'esquerra per la placa fins una millor repisa amb un magnific pont de roca.
....entrant a reunió amb l'aresta Peyreget al darrera, (per una propera visita)
Llarg 6(III): pujar per la canaleta que tenim a sobre del pont de roca, i ja estem al cim de la mà de Peyreget, ara seguir per l'esquerra fins baixar al collet fent reunió en unes bagues(petita desgrimpada)
Llarg 7(IV):Sortir pel diedret que tenim al davant i just a sobre, mig entrar a la xemeneia que ens queda a l'esquerra, just a sobre un clau ens invita a escalar la placa(més fàcil del que sembla) fins que s'ajeu i trobem reunió(dos claus o clau i pont de roca....mmm no recordo)
 Sortint de la placa, amb la mà de Peyreget al darrera....
Llarg 8(III): ara sortirem per la dreta a buscar l'esperó i pujar amunt per entrar en terreny fàcil i amb camp obert, però on es veu clar el nostre proper destí, la placa del 10 llarg, fem reunió on ens dona la gana.....
Llarg 9(III) Fem enssamble superant les dues agulletes fàcils per plantar-nos a sota de la propera paret, a la fertical de la llastra que veiem cap a la part central-esquerra.
Llarg 10(IV+) Pujar fins la placa on tenim un pas atlètic sobre una bona llastra i tot seguit pujar fins la feixa...

que creuarem fins a la dreta del tot, passant per sota d'un marcat diedre(variant)

Llarg 11(IV) Sortir per la dreta amb tot el pati i trobarem un parell de claus junts, pujar i en poc una canal per on pujem i montem renuió just a sobre.


Llarg 12(III) Sortim per la mena de canaleta que forma la paret fins l'aresta, la resseguim i baixem al collet on fem reunió,(per entrar més comodament al collet entrar-hi per la dreta, sinó cal desgrimpar una miqueta....
Llarg 13(IV): Encarar recte la placa fins un petit desplomet per sobre del que veiem una canaleta....superat aquest tram s'acaba l'escalada vertical i podem tirar milles fins que s'acaba la corda i fer reunió en el bloc que vulguem, ja a tocar cim.
Vistes del cim!!!!
Descens: Es fà en paral.lel a la creta que hem pujat, més o menys....Tal com arribem a cim veiem a mà dreta un collet, i fita, i desgrimpem i seguim baixant per canal direcció inici cresta, trobarem un rapel(parabolt i espit?) rapelar(35m) per no direcció a la canal sinó per l'esperó fins al collet.  Tal com toquem terra, a la nostra esquerra una bona canal de blocs i a l'esquerra del tot en una coveta unes bagues per rapelar. Hi anem, un nou rapel per la canal(40m) ara baixem per la canal, i ens dirigim a l'esquerra fites fins un gran esperó, si anem fins davant de tot, trobarem un nou rapel per la placa que dona al refugi Pombie. Nou rapel fins terreny planer i fites, A partir d'aquí sols cal anar seguint fites.....que ens porten a l'inici de la via, (roda bicicleta) altres per la normal del Pic Petit, i altres com va ser el nostre cas, a creuar la Aresta Peyreget, i anar a baixar per la gran tartera entre el pic petit i el pic gran d'Ossau, Comentant el decens amb el guarda del refugi, ens va dir que hi ha moltes fites i moltes variants per baixar, per totes baixen.....
en fí, arribem a la tartera on trobem el "bloc de blocs", i ja contents cap al refugi, i a l'aparcament on ens hem de trobar amb Joan Asín per passar uns dies junts.

La cresta una passada! molt divertida i vertical, si teniu alguna cordada lenta al davant millor adelantar-la!!!! que es fa tard!!!