Busques alguna via?

Via Dimensió aproximada, 6a/A2, 225m Canalda

Ja feia dies que teniem previst anar a escalar a Canalda,un seguit de factors ens van portar a uns watsapss comunitari per coincidir 4 motivats a peu de paret a les 9:30 del matí. Al final, repartiment de llargs i cordada familiar!!! je je je!
La via triada es la Dimensió Aproximada, sols un de la cordada l'havia fet un parell de cops, i la resta erem pràcticament novatos a Canalda....
Material: La via es considera equipada i es passa amb 15 cintes, però nosaltres vam fer servir també un friend 0,75, i unes bagues per ponts de roca i sabines.
Aproximació: de Solsona o Sant Llorenç de Morunys, pujem cap a Coll de Jou, en arribar-hi anirem cap a l'oest cap a  Canalda, aparcarem a la vertical de la gran arcada. Aquí creuar la carretera i pujar per caminet fins peu de via 5 minuts.

Llarg 1(6a/Ae, 40m): S'inicia en un arbre, i entrem en paret força vertical i roca no tant bona com voldriem, uns passos en lliure que et posa les piles....i un parell de passos de Ae per trobar-nos amb la primera sortida d'artificial explosiva......on cal apretar...
sortint de l'artificial, s'inicia la travessia, encara amb els braços tous, inicia la travessa...trobant a meitat un passet finet punyetero...i fent reunió en un bon balconet.
...aixó si, la travessa es molt guapa, i amb les xapes molt gustetes...
Llarg 2 (V+/25m): S'inicia la roca coralina i llarg molt guapo! superem una primera panxa, bé, i la segona cal apretar una mica més i tirar amunt sense manies, el aleje es guapo, però la roca es millor!!! ara una feixeta, recuperem forçes i un nou passet per entrar en placa i anar a parar sota un sostret d'on surtim per la dreta, i encarem un tram curt, dret i fàcil fins reunió molt còmoda.
.....l'Antxi en la primera panxeta.....depenent de com les agafis pot ser una mica calvari...la primera es fa bé i la segona panxa les mans desapareixen quan més falta fan.....
Llarg 3(V+/30m): De sota sembla més fàcil.....s'inicia en una rampa que marxa cap a la dreta, fins la segona xapa a campistraus....aquí entrar en placa te la seva gràcia, i marxem un mica cap a l'esquerra, a buscar un tram dret i on tenim els passets obligats del llarg per entrar a reunió.
...les vistes sobre la cordada familiar.....
Llarg 4(V/Ae2,35m): Cal pujar fins la fisura on trobem la primera xapa, fent uns passets de V/V+ sobre la reunió, tot seguit l'artificial, uns 11 passos d'anar fent...amb alguna xapa que allarga a meitat...
i tot just acabar l'artificial, una vira amb molt d'ambient que marxa cap a l'esquerra que ens deixarà en un balcó preciós on hi ha la reunió.
Llarg 5(6a/Ae,35m): Marxem cap a l'esquerra, superem una panxeta a pel, i a la segona trobem l'espit d'on fent un Ae superem prou dignament, entrant en una canal diedre més trencat, per sortir per la seva esquerra amb uns passets fins, i un últim diedret d'on surtirem per l'esquerra una mica tonto. Acabem entrant amb "matojotracción" a reunió.
Llarg 6( 6a/Ae, 25m): Aquest llarg per tots va ser el més exposat...s'inicia bé per una rampa per anar a parar a sota un pany de paret vermell i dret, una primera xapa on fem Ae. En sortir del Ae, fins la propera xapa no es pot caure!!! que la feixa espera a sota! de la segona xapa, ja marxem més tranquils a l'esquerra i un parell de passos de Ae, i una sortida de Ae també explosiva de bones mans fins sota una nova panxeta que sortim per la seva dreta amb un nou pas, ara amb presa més petita i més raro que ens deixa en el balcó de la penúltima reunió.
......detall del darrer pas del llarg 6...per entrar a reunió i la cara que et queda quan t'adones dels cantos que estàs trobant, i que es obligat....
Llarg 7(V+/A2, 35m): Ara s'inicia un nou tram d'artificial........
amb uns passets més delicats a meitat on trobarem 3 claus, on n'hi ha dos força separats, ens podem ajudar d'un friend 0,5 o 0,75 o de la mateixa fissura per estirar-nos al proper clau....detall del clau mig sortit  a la meitat de l'artificial....
passat l'artificial encara queda feina!! sortir-ne es molt obligat i amb poques mans, un tram fàcil, i un nou pany de paret amb un parell de passos també rarots però ben protegits et deixen en terreny fàcil fins fer la darrera reunió.
...les reunions son realment còmodes!!!!
Descens: De cim marxarem pel caminet cap a l'esquerra que va baixant cap a peu de paret i passant per ca la Rita ens deixa de nou a la carretera i al cotxe ne 30 minuts.

En fi, una via que hem gaudit molt! però es exigent, algunes sortides d'artifcial obligades amb graus de V+/6a en funció de si deixes o no l'estrep...i excursions on les coses son fàcils, o pel contrari l'aperturista no va poder posar res per que la cosa apretava....molt guapa...

10 comentaris:

Joan Baraldes ha dit...

Ei parella,
Felicitats per la via, sou uns valents !!
Per cert, ara les ressenyes es llegeixen molt bé, ja son excel·lents
Gràcies.
Salut i a tibar

Joan Prunera ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Joan Prunera ha dit...

Osties!!!! quina via...!!!! Això son itineraris per valents/tas...
Bona feina companys

Gatsaule ha dit...

Es veu dura, la via. és una de les que vol´ñiem fer aquesta primavera i va quedar pendent, ara amb la vostra ressenya hi podrem anar ben informats!

lux ha dit...

uiii quina poooor!

i això sense gaires lluents parabolts ;)

bufff,..bufff com aneu de forts!

enhorabona!!!

Jaumegrimp ha dit...

Canalda és una assignatura pendent per a mí, veig que vosaltres us hi poseu en pla dosi d'atac! amb una via ben potent i mantinguda, Canaldera total, enhorabona valents!!

laura pi ha dit...

Quin ambientaso que té la via, fa una pinta increïble. Realment donen ganes d'anar-hi, però Canalda fa molt de respecte. Ara que ja posats a anar-hi que millor que amb tan bona companyia. Felicitats "kutres"

Salut, tàpia i pitons!

Llorenç ha dit...

Joan B!! merci! ja pensava en tu quant l'estava fent! je je je! merci!

Joan Prunera! es posar-li morro i amunt va! i no miris enrera!

Gatsalue, es molt guapa! més exigent i vertical que la que vam fer junts, la Fills del Vent,però també es deixa fer. Anims!

Lu! abundent més els spits mimetitzats que els parabolts lluents, tot i aixó estan just on fan falta( per mi sols hi ha un pas on en falta un en el 6 llarg). Aquesta si que es de braços i estirar-se...

Jaume, ja tardes en anar-hi...aquesta es deixa anar fent, si no mires enrera, i penses que ho saps fer...el que cal controlar més son les sortides dels artificials on el grau apreta!

Josep i Laura! Les companyies en segons quines vies son molt importants! Et motiven molt a l'hora de sortir amunt sense saber massa bé per on tirar i si seràs capaç d'arribar a la propera xapa....tenir un paio al darrera que et diu que "es fàcil, tira amunt home! ja veuràs com hi ha canto" o "ja veuràs que les mans son bonissimes, surt!"...son frases que et van quedant gravades! i si te les creus....et fas el llarg!

Xavi ha dit...

Molt bé Kutres! una bona via canaldera. Recordo la sortideta de l'Ae de la sisena tirada que em va fer suar de valent. Clar que, amb el "gurú local" a sota animant, es rebaixa una mica el grau i la tensió! hehe..

Records!

Llorenç ha dit...

Bones Xavi! totes les sortidetes de Ae et fan suar! suposo que al final es quan vas més butifarrot i costa més....ja que els cantos son enormes! per mi la més rara i complexa va ser la sortida del Ae del L7. Portar un "gurú local" queque diu que aprofita el dia per descansar...i que va rient de les nostres pors per la paret te la seva gracia!! ajuda i molt!