Busques alguna via?

Via David Duaigües 6a+(V+/Ae) Peladet Oriental, Montsec de Rubies

Es el nostre 3 dia vivint a Rubies, i avui toca una via que tenia a la llista des de el dia que vaig saber-ne de la seva existència. La via David duaigües.

La via: amb caràcter i roca lleugerament diferent a les altres vies recentment obertes a ala paret...sols equipada al llarg de placa(3), la resta trobarem algun clau i algun pont de roca, per tant caldrà autoprotegir-se bastant. Els tascons treuen fum!

Material: Joc de tascons, Joc de friends fins al nº3, un parell de bagues, i estreps per si no fem 6a+....


Aproximació: Sortint de Vilanova de Meià, anem cap a la Roca dels Arcs, i de camí ens desviem cap a Rubies, en 13km de pista ens plantem al poble abandonat on deixem el cotxe. Ara agafem el GR cap a la portella blanca, i arribant a l'alçada del peu de paret, trobem una fita que ens invita a marxar per caminet planer cap a l'esquerra, i ja veiem sobre els nostres caps el diedre gran i el diedret a la seva esquerra, entrarem pel caminet planer i en poc buscarem el millor pas per arribar a  peu de paret sempre per terreny més o menys evident....total 25 minuts.


Llarg 0(III/30m): en la ressenya original marca un primer llarg de 30 metres de III, però els que heu fet la Festival Eròtic, sabreu que aquest tram es bastant evitable, i es pot pujar caminant per la dreta, per mi aquests metres de menys no desmereixen la via, on el caràcter el donen els llargs de sobre......

Llarg 1(V/25m): S'inicia en el diedret amb sostret, a a l'esquerra del diedre gran amb sostre. Veurem un clau a sota el sostre, i un pont de roca al peu del diedre que far de R0. Superar el diedre fàcil, fins sota el sostre, sortir a l'esquerra amb pas aeri i per la feixeta a l'esquerra plantar-se....

.....sota una fissura vertical amb ambient, la superem i anem a la dreta en un balconet on fem reunió.

Llarg 2(IV/15m): superar per la dreta i posar-nos a la rampa que tenim a sobre i anar a l'esquerra a buscar la sabina amb una baga i ara si pujar recte amunt a trobar reunió a la feixa.

Llarg 3(6a+/25m)(V+/oblig): Ara s'inicia una placa magnífica, on veiem calar el seguit de parabolts, es va posant finet a mesura que puges i les regletes més petites, fins que fam A0! evidentment la via no et permet fer el llag amb A0, i cal anar fent tots els passos entre xapa i xapa, fins que la cosa millora, ara ja en lliure més humà entrem a la R3...
Llarg 4(V+/Ae, 35m): Per mi el més espectacular de la via, veiem un pont de roca abans de la fissura desplomada completament neta...que et porta a sota al sostre...amb tot el pati....per sort aquest llarg li toca a l'Antxi! je je je.....Supera aquest tram amb una bona sessió de A1 sobre tots els friends que li entren a la fissura...de segon es fa molt bé en lliure, però impressiona igualment!
...El sostre amb els dos claus, també el superem en artificial..i amb una guapa sortida en lliure,  que et porta a una rampa fàcil a l'esquerra amb un parell de ponts de roca per sortir per un diedret fàcil i arribar a  la feixa..
Ara anirem per la feixa cap a a la dreta a buscar una placa que ens puja a un sistema de xemeneies i diedres, trobarem en la placa un pont de roca i una sabina llassada i una fletxa picada a l'inici.

Llarg 5(V+/30m):  S'inicia en placa amb roca molt bona i que es va posant tret, entrem en fissura fins sota el desplom, ara a l'esquerra fins la xemeneia, amb roca bona a l''interior i dolenta a l'exterior, la superem i ens dirigim al diedre magnífic una mica més a l'esquerra, superem el passet d'entrada al diedre....
....i a gaudir d'aquest darrer tram de la via fins a cim on trobarem la reunió a la sabina de la dreta.


El descens, com sempre anirem al coll de la dreta, la Portella Blanca, per on passa el GR que ens retornarà a Rubies en 25 minuts.

En fi, una via per gaudir sobre bona roca i on cal anar autoprotegint bastant durant tota la via. Molt recomanable si volem apretar una miqueta més.

Arribant a Rubies veiem que l'aparcament avui si que està colapsat, així que fem el dinar i decidim marxar...
...dient adéu a 3 dies d'escalada i tranquil·litat amb aquest paisatge, i sabent que encara hi hem deixat feina pendent....

9 comentaris:

Mingo ha dit...

Què be LLorenç, feia dies que buscava aquesta ressenya els amics de Lleida me'n van parlar molt bé.
Felicitats, per aquesta i totes les vies que heu fet durant el pont.

Eduard ha dit...

Oh! Quina via més interessant!! Li toca el sol tot el dia o queda a l'ombra? Els colors de la darrera foto brutals!!

lux ha dit...

eiii quin bon recull de vies.
m'he guardat totes les ressenyes!

enhorabona per l'activitat! !

una abraçada guapos

Jaumegrimp ha dit...

Per quedar contents!! quins colors més vius a les darreres fotos.

Llorenç ha dit...

Mingo, merci! m'alegra que et serveixi, la via val la pena, segur que la disfrutes!

Eduard, es una proposta un pel diferent a la resta de vies més recents de la zona, queda a la dreta de la Festival eròtic, el sol li toca a primera hora, es la primera en escalfar-se, a la tarda queda a la sombra...la darrera foto la vam fer quan marxavem de Rubies, una mirada enrera sempre et pot donar una bona recompensa!

Lu, guarda-les ben a la vista! que a nosaltres ens va quedar feineta i volem tornar-hi aviat!

Jaume, vam quedar molt contents....l'estada a Rubies sols i escalant aquestes vies sempre es molt reconfortant...com a mínim per nosaltres! Ara Rubies està preciós, suma de pluja, boira, tardor, i llum de posta de sol...dona molt bons resultats fotogràfics!!!

joan asin ha dit...

Ei aquesta em falta aviat caurà, je,je gràcies per l'informació.

salte ha dit...

Bona via... bona roca... crec que de les millors de rúbies (per no dir la millor), a més dedicada al david (bomber en l'incendi d'horta de sant joan), una via amb caràcter i criteri... vaja que s'ha d'escalar.
Bones escalades i content perquè us hagi servit la info (salut i canto)

Gatsaule ha dit...

Finalment he pogut tornar a llegir-vos, que he canviat de feina i estic una mica embolicat.... Veig que vau fer molta feina pel pont i que aneu forts com sempre! Felicitats, i a veure si aconseguim de veure'ns!!

Llorenç ha dit...

Joan Asín, seguir que t'agrada, raro que nosaltres la fem abans que tu!!

Roger! es una bona via per poder dedicar-li al David! merci per la informació!

Gatsalue, ja vaig veure el teu mail...i et vaig seguint però no veig que escalis massa tampoc! mecatxis...