Busques alguna via?

Via ...........??? (no sabem el nom encara!) 250m/V+/Ae, Estrets d'Arnes, Els Ports

El dia abans d'obrir la via "L'Esperó de la lluna Plena", que aprofita la R1 per marxar per l'esperó, vam estar escalant aquesta via que puja just per tot el sistema de diedres i canals de la dreta de l'esperó, està completament reequipada amb parabolts tot i que trobarem algun clau, i algun espit vell.

El problema es que no sabem el nom, vam trobar per internet que estava ressenyada com la via Tornassol, comparant la graduació amb els llibres els Ports, guia de Escaladas del Luichy i el Ports Rock,  no s'assemblen en pràcticament res.  Queda just a l'esquerra de la "Salshishes Tibetanes" Parlant amb el reequipador, tampoc recorda el nom. Comentat amb més gent de la zona...tampoc saben el nom....en fi, que cal seguir investigant....per això si algú en sap alguna cosa que ho digui!!! gracies per avançat!!!


Aproximació: D'Horta de Sant Joan, ens dirigim als Ports, entrant per la carretera, i deixant les Roques de Benet a l'esquerra s'inicia una forta baixada al final d'aquesta trobem un desviament a la dreta que ens deixa en pocs metres en una bona zona d'aparcament. Aquí baixarem cap al riu i agafarem el caminet que marxa per sobre del pontet de fusta cap als Estrets, ara ja dintre als Estrets per la bora del riu ens trobarem de cara la paret. Pujar cap a peu de via per terreny evident per sobre les plaques.(25 minuts)

Material: 10 cintes, bagues, i friends fins al 0,75 poden ser útils.

Llarg 1(III+/60m): S'inicia  sobre del tot del bosquet, i just a la base del gran diedre, i va pujant en tendència a la dreta a buscar la sabina que hi ha a sota a la dreta del marcat esperó, just abans d'entrar a reunió un clau vell, i darrera sabina trobem la reunió.

Llarg 2(IV/45m): Ara sortim pel diedre, en passos fàcils, però poc protegit, seguint per la placa anar superant panxetes i en el pas tenim el parabolt, en poc i fàcil estem a reunió al mig de la placa.
Llarg 3(V/50m): Aquest puja cap a l'esperò que tenim al davant i tenim dos opcions, tirar recte, finet i exposat....(V+?) o anar per la canal de l'esquerra....
i tornar a la vertical aprofitant l'arbret per no jugar-te la galleta...tot seguit unes panxetes i fem reunió a la dreta de la base d'un diedre curtet.
Llarg 4(III+/50m): Ara sortim pel diedret desequipat i anem a l'esquerra, a buscar la rampa que puja per sota del gran esperó, pujarem per placa fins reunó sota el punt fàcil del mur que es presenta al davant.
Llarg 5(6a+? o IV+/Ae, 50m): sortida en Ae o lliure curt i potent i molt protegit, , fins agafar unes busties molt guapes...
...ara ja en lliure es torna fàcil ràpidament, ...i la per rampa fins un passet que ens deixa pujar a l'esquerra fins un arbre gran al mig d'una canal on trobarem reunió.
Llarg 6(III+/40m): Tot per la canal, sense manies, entrar...compte amb les pedres dels peus quan entrem caminant...i pujar per la dreta de la canal, fins al final on sortim a la dreta on trobem reunió.

Descens: De cim cap a l'esquerra a buscar una sabina on hi ha el rapel de 32 metres, aquí seguir el caminet que ens deixa al coll i baixar de nou cap als estrets, aquí el caminet pel costat del riu fins al cotxe.(45 minuts)


en fi, una via prou divertida per fer una matinal ràpida, amb equipament per no patir massa, tot i que cal escalar entre les xapes, a l'estiu o una tarda al sol a l'hivern ja que tot aquest pany de paret mira a l'oest i tarda una miqueta en entrar el sol.


9 comentaris:

joan asin ha dit...

A la busca del nom perdut....je,je.

Mingo ha dit...

Les guies dels Ports es pot trobar en algun lloc? Pq per Horta vam anar al supermercat que venen de tot i res de res.
Una cosa que volia preguntar-vos. Si des de dalt de la Cerda Pokorski de l'Agulla inferior d'Amitges es pot baixar rapelant.
Salut i bones festes

Anònim ha dit...

la via es ARNES WIER

Llorenç ha dit...

Joan! si...de moment no en tinc ni idea! i sembla que serà difícil!

Mingo, la del Luichy diria que està descatalogada....difícil....com a molt la dels Ports Rock, que tambés està prou bé.. Pel que dius del descens de la Cerdà Pokorski...si, es fa un rapel de la R5 fins a la R2 en una bona feixa i d'aquí a terra.

Anònim, merci per la proposta! pero la Arnes View l'he feta i la tinc controlada...oberta per Txus i Ilda no fa massa anys... puja entre la No vendas la piel del Oso i la Caspa i Caries...mecatxis...

Llorenç ha dit...

Mingo....he revisat la piada de la Cerdà Pokorski que tenia i no es podia ampliar! ja està arreglat!

lux ha dit...

Doncs,
fa prou bona pinta per no tenir nom...pobreta....

ja esta bé tenir una mica mes de feineta per aqui baix!

una abraçada guapos!

Mico ha dit...

regirant ressenyes velles i comparant guies jo diría que té números per ser la Tornassol. A la guía del Luichy la foto panoràmica té els noms equivocats.

Llorenç ha dit...

Lux! està bé per passar una bona matinal, i passejar-se per la paret sense patir!...i sobre bon equipament i bona roca.

Mico, merci, al llibre del Luichy queda molt raro, si sols mirem la fot coincideix perfectament, pero segons la ressenya del mateix llibre, la Tornassol acaba en el mateix punt que la via "No vendas la piel del oso...", i coincideix totalment amb la ressenya original de la "No vendas la piel del Oso...." on s'indica amb fletxes la Tornassol, a més els graus de la Tornassol no coincideixen en res amb el que hi vam trobar! val que he fet algun IV+ amb estreps...però no es el cas!!!

Una dada que no se si he comentat més amunt, es que a l'esquerra de la via que nosaltres hem obert per l'esperó de l'esquerra d'aquesta via en qüestió, hi vam trobar 1 clau, on podia anar una reunió i pel diedre vam veure unes bagues...per aixó crec que per allí hi puja la Tornassol, en fi, em refereixo al diedre de l'esquerra de la via que he ressenya en aquest post.

Anònim ha dit...

http://www.guiesulldeter.com/resenas/ports_de_beseit/gronsa_sur/tornassol.php