Busques alguna via?

Via Aresta Ribas, 6a/330m, Pollegó Oest, Vinya nova, Montserrat

Ja s'acaba la temporada per poder escalar per la zona de Pollegons, i tenim de fa molt temps pendent l'Aresta Ribas, el missatge de l'Antxi dient, o dimarts o fins la primavera ens fa decidir, tot i el fred i el vent que pronostiquen els homes del temps!!!
La via es la Aresta Ribas, gran clàssica de la cara sud de Montserrat ....si, encara no l'havíem fet!


NOTA POST-EDICIÓ: Aquesta via va ser reequipada no fa massa anys, amb la polèmica corresponent, aquí us deixo la ressenya abans del reequipament que m'ha fet arribar l'Amadeu, merci!. Amb un ràpid cop d'ull podem veure com ha canviat el caràcter de la via amb el reequipament.


L'aproximació: Del Bruc o de Collbató ens dirigirem a la Vinya Nova, i deixarem el cotxe a l'aparcament de sota. Ara agafarem el camí que ens porta direcció a les parets, en poc un trencall a la dreta baixa al llit del torrent, seguirem pel llit del torrent cap amunt per la part dreta fins una bona fita que ens fa entrar en un corriol a la dreta, ara anirem guanyant alçada direcció a la via, just a la seva vertical, una canal de roca  plana i neta, ens deixa pujar fins al peu de l'esperò, nosaltres evitem el primer contrafort(equipat V+)  per l'esquerra i tornem a l'esper on fem la R0.(30 minuts)

Material: 10 cintes, tascons, friends fins nº1 i bagues.

La via: Molt guapa, i poc mantinguda, i reequipada, va superant resalts, amb els passos difícils ben equipats, i amb trams fàcils poc o gens equipats, roca bastant bona tot i que passarem alguns trams delicats. Nosaltres anem enllaçant llargs evitant així fer tantes reunions.


Llarg 1(V/50m): Pujar recte fins al desplom on tenim l'única xapa del llarg, sortim a la dreta i ara amunt fins al collet, on ens saltem la reunió i seguim, ara per l'esquerra, un parell de ponts de roca i un clau, tot seguit cap a la sabineta i amunt fins reunió una mica a la dreta.
Llarg 2(IV/30m): superar el resalt, baixar al collet i tornar a pujar per placa una mica trencada i desequipada fins a una bona sabina i un parabolt on fem reunió.
....de moment fot un fred impressionant...i el vent gelat no para, així que tenim els dits ben gelats!
Llarg 3(57m/V+): Magnífic llarg,  aquí enllaçem també alguns llargs, ens saltem una reunió de claus, sota del desplom i una altra sobre xapes just després per fer reunió davant del proper resalt. Marcat esperó que superem pel mig, fins una reunió de claus, aquí uns passets a la dreta,
....uns amunt,  uns a l'esquerra i fora! trobem una altra reunió sobre xapes que ens la saltem i seguim fins davant del proper resalt.
Llarg 4(6a/60m): ara sortim per la línia de parabolts de l'esquerra, no els de la dreta! uns primers passets més durs però bon canto, i ja a disfrutar fins a cim, sent cada metre que superes més fàcil que l'anterior....
...a sobre trobem una reunió que ens saltem i seguim més amunt, fins la base del proper contrafort per terreny fàcil....reunió sota llastra sospitosa, i a la dreta d'una canal amb arbres.
Llarg 5(V/40m): Recte amunt per la dreta de la llastra fins terreny planer, seguirem fins a un marcat collet on farem reunió a l'arbre.
Llarg 6(IV+/35m): S'inicia per la placa, a buscar dos ponts de roca, tot seguit a navegar cap a l'esquerra per sota d'una zona trencada, arribem a terreny planer i encarem un tram de placa molt guapo, a la base del que hi tenim un parabolt, superada la placa anem a la dreta a buscar el desplom on fem reunió.
Llarg 7(V/20m): Sortim a buscar el parabolt que tenim just a sobre...
...un passet sobre cantos una mica raros.....
i a escalar i mirar de protegir-se fins a cim.....trobrem una primera reunió vella i una mica més amunt una sobre parabolts de inox.
...arribant a cim crestejarem una mica i recollirem material...ja es va veient gent que va acabant les seves vies!
Descens: De cim seguirem recte crestejant, trobarem alguna fita i caminet fresat, fins sota de dues agulles arrodonides que suprem per la dreta, ara ja ens dirigim al coll que ens separa de les agulles altes que tenim al davant. Al coll unes fites ens inviten a baixar a la dreta per la canal, una mica bruta i terrosa, alguna desgrimpada, una corda fixa, i arribem al caminet d'aproximació, ara a l'esquerra i ja fins al cotxe, total 1 hora justa.

En fi, una via guapa, a la que li teniem una mica de respecte pels comentaris, ara un cop feta, molt bon record, i de les poques vies que no m'importaria tornar a repetir. Espectacular.

11 comentaris:

joan asin ha dit...

Ei enhorabona, ja era hora je,je.

Joan Prunera ha dit...

Hola Llorenç. Molt guapa la ressenya. Jo la vaig fer l'any 94 i vaig passar més "por que vergonya" recordo que estave molt a pel i la roca molt trencada en alguns trams... ara veig que està prou arregladeta. El 6a es por fer en artificial? Tindre que anar l'an que be, ara ja s'hem fa tard!

Salut company

lux ha dit...

Bones!

ostres si que no ho hagues dit mai que la teniu pendent!
Una classica de les classiques, ara que em sembla que us la vareu cruspir! ;)

Una abraçada!!

Gatsaule ha dit...

Enhorabona, heu guanyat el premi! Éreu els únics que quedaven per fer-la!!

Una bona via, molt distreta i de bon fer, veig que també la vau disfrutar!

Sergio ha dit...

Coime, había escrito el comentario en la vía que no tocaba... a ver si ahora:

Muy buena vía!, larga, variada y con tramos de roca excelente (otros tramos bastante rotos). Aunque como dices, para repetirla habrá que esperar a que suban un poco las temperaturas (yo me quedé pelado de frío en la primera R), respetando el periodo de prohibición (1 de Enero a 31 de Junio).
Y aviso para navegantes: desde ayer, la vía tiene un aliciente más. Abandonamos un tricam rosa en el penúltimo largo como regalo para el que consiga sacarlo. A ver lo que dura :-)
Llorenç, enhorabuena y muchas gracias por la fantástica info de vuestro blog!.
Ya me imprimiré muchas de las reseñas. ¿Alguna limitación para linkear vuestras reseñas en otros blogs?

Llorenç ha dit...

Joan Merci! ja tocava! feia massa dies que la teniem en vista...però sempre teniem alguna excusa!

Joan Prunera! al 94...segur que la por es comprensible ja que l'equipament devia ser bastant precari! no crec que s'hagin afegit assegurances, però si que son millors, parabolts de inox, tot i que trobarem alguna reliquia. el tram de 6a ho vam fer en lliure, però les xapes estan molt properes i diria que si que es pot fer en artificial. El pas més obligat per nosaltres es el V/V+ del llarg dos, passada la reunió de claus, has d'elevar-te sobre la xapa en un tram vertical fins la propera xapa, hi ha canto però te la seva gracia.

Lux!en una aposta haguessis fallat! tenim aquestes coses! je je je, ens guardem feina per dies raros!
Gatsaule! premi??? quan venim a cobrar-lo? un arròs amb bolets dius???je ej je! la vam gaudir molt!

Sergio! encantat de veure't per aquí i merci per arrastrar la samarreta per tota la via! llestima del tricam...crec que durarà poc a a la via. Cap problema en que posis links de les piades, si indiques d'on treus la informació clar!!!

JAUME ORS ha dit...

dons uns quants de Mataró fe temps que anem al darrera. Aveure si ens animem avans de que acabi l´any. Abraçades.

Jaumegrimp ha dit...

Una via per disfrutar, llàstima del fred als primers llargs. Com a anecdota, fa molts anys ens hi vam posar pensant-nos que érem a l'Esparraguera...vam arribar tard a dinar!!

Mingo ha dit...

El premi com diu en Joan és per vosaltres.
Quina rasca per la teva terra, sentíem dir que a tot arreu feia calor i allí el vent bufava amb ganes, ara que és una sort ser d'un lloc tan bonic.
Ah, felicitats parella per l'escalada

Amadeu ha dit...

Certament es una via agradable,fàcil i divertida que no te res a veure amb la original.Imagineu-vos el llarg de 6a amb pitons,merlets i un sol buri!Modificacions d'aquest tipus sont absolutament mancades de respecte.Quina llastima!

Amadeu

Llorenç ha dit...

Jaume, o aprofiteu ara amb la rasca o ja a esperar al bon temps! segur que us la cruspiu ràpid.

Jaume, quines equivocacions més tontes...je je je! hi ha una petita diferència en els metres i en via! molt fred als primers llargs!

Mingo, merci! pels Ports bufava el "cers" que ve de l'interior i es molt gelat! i més als estrets que entren acanalats! Val la pena la visita!!

Amadeu ! merci pel croquis i la informació! ja l'he penjat! ara entenc la fama de la via....sempre sentir dir que hi havia llargs difícils i complicats i nosaltres ho vam trobar tant ben equipat i protegit!...tot te una raò!merci!