Busques alguna via?

Nova via: Esperó de la Lluna Plena V+/280m, Estrets d'Arnes, Els Ports

Ja feia temps que hem mirava la línia, així que ens vam decidir a escalar les vies veïnes i treuren l'aigua clara.
La via segueix tot l'esperò més marcat de la paret, deixant totes les fisures i diedres de banda.

Oberta el dia 9 de desembre del 2011, per Arantxa Cardús i Llorenç Vallés, patint fred en els primers llargs ja que es cara oest, i gaudint del solet a partir de la meitat i el mateix dia donant-nos temps per arribar al bar amb llum del dia!
Al dia següent anem a fer la primera repetició i netejar tot el que podem, vigilant de no carregar-nos cap dels vianants que passen pels Estrets...


Aproximació: D'Horta de Sant Joan, ens dirigim als Ports, entrant per la carretera, i deixant les Roques de Benet a l'esquerra s'inicia una forta baixada al final d'aquesta trobem un desviament a la dreta que ens deixa en pocs metres en una bona zona d'aparcament. Aquí baixarem cap al riu i agafarem el caminet que marxa per sobre del pontet de fusta cap als Estrets, ara ja dintre als Estrets per la bora del riu ens trobarem de cara la paret. Pujar cap a peu de via per terreny evident per sobre les plaques.(25 minuts)

Material: ha quedat pràcticament equipada amb parabolts de 10mm, però caldrà portar friends fins al nº1 i bagues per sabines i algun merlet.

Llarg 1(III/60m): Aprofitem el primer llarg d'una via existent que marxa pel diedre de la dreta de l'esperó, (encara no en sabem el nom, però la vam repetir el dia anterior, la ressenyarem aviat)
S'inicia a la part superior del bosquet, a tocar de la paret de l'esquerra i per placa fàcil anirem a buscar la base de l'esperó on hi ha la sabina i al darrera la reunió, trobarem un clau just abans d'entrar a reunió.

Llarg 2(V/40m): pujar a sobre del bloc que tenim a sobre a l'esquerra i recte amunt anant a buscar l'esperó, més dret a l'inici i es posant més fàcil arribant a reunió.
Llarg 3(IV+/35m): Sortir en placa per anar a buscar la canal que puja per la dreta de l'esperó, on trobarem la roca de l'esquerra delicada però per on escalem es bona.
Aquí trobarem la Lluna Plena! no tocar-la! Trobarem la reunió a sobre a la feixa....
Llarg 4(V+/40m): anem a l'esquerra per superar el desplom que tenim a sobre...un passet finet sota el sostre i ...
superar un desplomet per la llastra aparement dolenta...però aguanta! ara placa i unes llastres fees que superem per l'esquerra...ara anirem a la dreta de l'esperó on trobarem la reunió.Les vistes sobre els estrets ja son guapes....
Llarg 5(IV+/60m): llarg molt guapo, ressegueix tot l'esperó, fins al final,
... sortint per la dreta de la sabina i fent trobem la reunió al collet.
..una de les fotos que ens van fer els que al dia següent fan fer la segona repetició de la via!!!! merci!
Llarg 6(IV+/50m): Surt seguint l'esperò, ara més arrodonit, amb un tram més dret a meitat i gairebé caminant i seguint el fil de la paret, arribarem a la paret del final, a terra trobarem la reunió.
...els darrers metres de la via amb les darreres llums del dia, i la boira que comença a entrar...

Descens: De cim cap a l'esquerra a buscar una sabina on hi ha el rapel de 32 metres, aquí seguir el caminet que ens deixa al coll i baixar de nou cap als estrets, aquí el caminet pel costat del riu fins al cotxe.(45 minuts)

En fi, una via tranquileta per passar un bon dia d'escalada, on sense estar massa lluny les xapes, sentirem que escalem entre elles...i anem a cavall per sobre de l'esperó fins a cim!

16 comentaris:

Joan Prunera ha dit...

Ei Llorenç!!! quina troballa... esteu que no pareu. La tindre que anar a tastar... m'encanta aquesta zona dels ports i sobre tot la Gronsa. T'hen pots refiar de la roca... o...?

Fino ha dit...

Felicitats per la via! Te molt bona pinta.

Salut!

Mingo ha dit...

Moltes felicitats. Aquesta paret em va agradar molt i la vostra via fa molt bona pinta.

joan asin ha dit...

Ep enhorabona i oberta en el dia!!. A veure quan ens arribem per aquestes terres.

Llorenç ha dit...

Merci Joan Prunera! si que hem estat una mica de sort...la roca es bona en general tot i que hi ha algun passatge amb roca a vigilar....i el fet de ser nova, que nosaltres hem netejat! però no tant com el pas de les cordades!

Fino, merci! ara sols cal anar a fer-la, ràpida i tranquila.

Mingo, ja tens una nova excusa per tornar...que vau fer molte feina!

Joan, si, en el dia, i no ens hi vam posar massa aviat, la via es ràpida, i com la roca dona confiança vas tirant metres ràpid! Ja tardes en baixar

lux ha dit...

Ei Bones!

Enhorabona!! quines ganetes d'anar cap allà baix amb aquestes piulades i aquesta paret em va agradar molt per escalar disfrutant de l'entorn!

Te que se ben xulo anar per l'espero! felicitats!
heheh i a mes el nom m'agrada molt! hihaurem d'anar un dia de lluna plena ;)

Jesús ha dit...

Bones,

doncs els que la vàrem repetir el diumenge ens va ben agradar. La roca et fa estar atent, sobretot al segon llarg, però no és dramàtic. A partir del 3er llarg tots els llargs són molt bons, especialment el de l'esperó! quina sort poder-lo obrir!

felicitats un altre cop!

Joan Baraldes ha dit...

Moltes felicitats per la nova via i gràcies per obrir-la.
Queda apuntada a la llista

salut i a tibar

Anònim ha dit...

Felicitats, mola ehhh pilla una escalada rapida i si pot ser amb roca bona!!
Salut
Rumba

Gatsaule ha dit...

Enhorabona, parella!! Sembla una bona troballa! Llàstima que em quedi un pèl lluny per provar-la....

Llorenç ha dit...

Lu!!! segur que t'agradarà aquesta! ara que ja tenim caseta....podem anar pensant en un nou cap de setmana ! aquest dissabte vaig amb el Blai a fer parlar...ho comentem!

Jesús! merci per les fotos! m'alegro que us agradés! vau ser víctimes dels sorolls de la caiguda de pedres durant la neteja! ho sento!!! Obrir l'esperó va ser molt divertit!

Joan B, merci! ara toca anar a repetir-la!

Rumberu!! es tot un plaer! una sensasió rara...obrir via pràcticament a ritme d'escalada! tot un luxe!

Gatsalue! com que lluny! Un cap de setmana llarg et dona per escalar a aquí, al Masmut, i a les Roques de Benet! i llavors els km semblen menys!

Albert ha dit...

Doncs ja va anar just que no toquéssiu alguna bitlla el dissabte! La penya del camí es quedava mirant amunt mentre els hi plovien els còdols.
S'haurà d'anar al lloro en aquest vessant...

Llorenç ha dit...

Vam procurar tirar pedres sols quan no passava ningú, però en un moment en van tirar sense voler....coses que passen...i el susto va ser per nosaltres! ara ja està pràcticament net....je ej je!

Unknown ha dit...

Ei, que bona pinta fa aquesta via!!! m'agradaria anar aquest cap de setmana però abans voldria saber dues coses:
Hi ha regulació per escalar en alguna època determinada?
I l'altra és pel tema material, cal portar friends? solament tinc tascons i no sé si vaig prou preparat amb això.
JA dieu companys!!
Salut i roca!!!

Llorenç ha dit...

Iepa! Perfecte! Als ports si que hi ha regulacions però en aquesta zona en concret no. Pots escalar per les gronses que miren als estrers sense problemes
Pel que fa ferros sols fan falta en un llarg i si vas bé amb tascons cap problema. És un tram on diria que alguna cosa podràs posar segur. Pilla alguna baga per si les mosques. És el llarg que dóna entrada a la feixeta. Anims

Circomarco ha dit...

Bon dia! Ayer escalamos la vía y vimos que en el L4 ha caído parte del desplome y ha doblado la segunda y tercera chapa del largo. También parece afectada la primera chapa. De momento aun entran las expreses pero no sé la resistencia que tendrán esos seguros. Al inicio del L2 también parece que hay algún bloque de menos...nosotros seguimos unos metros por la canal de la derecha (boj) hasta un seguro fijo y luego cruzamos a izquierdas para subirnos al espolón y así evitanos esos bloques grandes y medio rotos que teníamos justo encima de la R1.

Por lo demás, una vía muy bonita, donde hay que escalar entre seguros y que no hay que subestimar a la vista del grado. Espectacular el L5. Enhorabuena y gracias por la vía. Saludos!