Busques alguna via?

Via Baga Total 590m/6a, Paret de Primavera(vacances 10/17)

Amb aquesta via ja portem 9 dies seguits escalant....i de vacances, i el cansament i es comença a notar, així que busquem una via curteta, divertida, i amb descens curt!!! ja ja ja! anem a fer la baga total! je je je ! aproximació curta, molts metres, prou ràpida per estar pràcticament equipada, i amb un descens un pèl llarg... i  a ple sol!

Donat que no tinc una foto decent per fer un croquis prou curiós, penjo els croquis d'altres pàgines....


http://alturgell-xgrane.blogspot.com/2010/09/paret-de-primavera.html



http://el-punch.blogspot.com/2010/09/narieda-baga-total.html

http://xavidiez.blogspot.com/2010/09/narieda-nord-baga-total.html

Material: amb 12 cintes i algunes bagues ja fem, de totes maneres si agafem algun friend petit també el posarem.
 Aproximació: Abans d'arribar a Organyà, procedents de Coll de Nargó, trobem el desviament cap a la dreta a Fígols, i just abans d'entrar a Fígols veurem un camí que puja a la dreta, es veu estret i suportat sobre rocs molt grans, puja amunt en direcció a la paret, aprox. 150 metres mes a dintre s'acaba el camí en una cadena.
Seguim pista amunt, en el 3 revolt, crec recordar, ja veiem a la nostra dreta la marcada canal netejada dels primers llargs, trobarem unes fites i un caminet que surt cap a la dreta, fins una pedrera per on pujarem ja fins l'inici de la canal entre vegetació dels 3 primers llargs.

.
Els 3 primers llargs els fema com podem, mig encordats, mig fent llargs,

Llarg 1(III+/45m): S'inicia per la canal marcada, sense pèrdua, ja que si en sortim entrem en un munt de matolls...cal seguir sempre per dintre i anirem trobant algun parabolt i algun pont de roca.

Llarg 2 i 3 (III/100m): ara si que tirem més metres, encordats, fins la R3, que ens deixa abans del tram de corda fixa....seguim igual entre la canal netejada, sense pèrdua.
Llarg 4(V/55m): ara ja comença l'escalada més vertical, un tram amb corda fixa i encara el primer pany de paret vertical, entre bona presa i alguna de terrosa, superem aquest pany guapet fins que fem reunió sobre un arbre a l'esquerra.
Llarg 5(V/45m): Sortim en travessia a l'esquerra, passant per sobre de la sabina, i entrant en una placa que te uns passets al mig finets,
i tot seguit en diagonal a l'esquerra amunt, per un tram guapo.
Llarg 6(V+/35m): llarg molt guapo, pujar recte a la sabina i anar a l'esquerra a buscar una fissura-bavaresa, que ens permet superar una bona placa i tot seguit sortir-ne a la dreta per anar a reunió...
Llarg 7(6a/35m): vertical i guapo, mantingut, on trobarem un parell de passos més durs i finets on cal posar-s'hi bé, la resta es deixen anar fent sense massa problemes.
...l'Antxi superant un d'aquests passets més curiosos.
Llarg 8(IV+/40m): Sortir en placa fàcil i anar encadenant plaques cap a la dreta a buscar la vertical d'una nova seqüencia de plaques, poc mantingut de placa en placa....
Llarg 9(V/40m): llarg divertit, on s'inicia per una placa per anar a buscar el marcat sostre en diagonal cap a l'esquerra que seguirem durant un parell de llargs....els passos més estranys entrant a sota d'aquest sostre-desplom.
Llarg 10(V/40m): Aquí el grau es relatiu, podent ser V o V+ en funció de la col·locació en el sostre-diedre...mantingut, cal anar buscant mans a dalt a la dreta i adherència al peu esquerre...
la visió del llarg superant tota la placa molt guapo.....
Llarg 11(IV+/25m): pujar una mica més pel diedre a buscar el punt dèbil i superar-lo, punt més difícil del llarg, ara sols ens queda anar a la dreta entre arbres i plaques. Fàcil fins una bona feixeta.
Llarg 12(III+/35m): llarg que fa una "Z" per terreny fàcil , fins situar-nos sota una nova placa més interessant. Llarg de tràmit.
Llarg 13(V/30m): llarg de placa i que puja recte, on trobarem el pas més estrany a meitat, un parell de passos d'adherència, que ens faran pensar dos cops abans de fer-los ja que la xapa no està prop.
Llarg 14(V/30m): Sortim recte amunt per una molt bona placa, per gaudir, .....
per tot seguit marxar marcadament a la dreta a fer reunió, llarg guapot.
Llarg 15(6a/40m): s'inicia en placa per anar a buscar una petita travessia cap a la dreta que s'inicia en desplom, on tenim els primer pas dur...

...feta la travessia encarem recte amunt, on trobarem algun pas difícil però sempre molt ben protegit, llarg mantingut, on cal anar amb calma i anar gaudint de cada tram....surt per un diedret amb una llastra dubtosa.
Descens: de cim anirem recte endavant fins creuar-nos amb un caminet fitat que marxa cap a l'esquerra, el seguirem, aquest marxa a buscar el fort pendent de l'esquerra de la paret que hem escalat, on trobarem bon caminet fins la pista que hem seguit per fer l'aproximació.(45 minuts)

En fi, una via divertida, fàcil i ben protegida que et permet fer molts metres de paret, tot i mai tenim una gran verticalitat sota els peus.

....ja portem 10 vies durant les vacances, i un parcial final de 9dies/9vies. Les mans i el cap es mereixen un descans....

5 comentaris:

Mingo ha dit...

Suposo que i devieu anar al mes de Juliol que va fer fresca, pq si fa calor les 3 últimes li toca un bon solet.
Felicitats, a mi apart de la tirada 6 que em va agradar molt les altres normaletes, clar que les 3 últimes que diuen que son les més maques no les vam fer, per la calor.
Salut

joan asin ha dit...

Ja en teníeu ganes de fer-la, enhorabona. Mingo et vas deixar el millor del pastís.

Llorenç ha dit...

Bones Mingo! vam anar-hi a principis d'agost, però feia fresqueta finsq ue vam arribar als darrers llargs, on el sol picava més....tot i aixó hi vam passar prou ràpit! El 6 llarg es molt guapo, però els 3 finals li donen continuitat i surts amb bon sabor de boca! tens que tornar-hi! je je je!

Joan, ja feia dies que en teniem ganes! massa! ara ja està al sac!

Anònim ha dit...

Hola sóc el Miquel Blanco.
Si et fa gràcia passar-me alguna foto per la guia de l'Alt Urgell pots contactar amb mi a miquelnargo@hotmail.com

En téns alguna de maca (bé de fet moltes) però alguna que m'agradaria incloure al llibre...

Gràcies!

Llorenç ha dit...

Bones miquel, ja t'he contestat via mail. Seguim en contacte per allí.

Salut!