Busques alguna via?

Organos de Montoro, Via Teruel Existe 210m 6a (V+ oblig)

Aquest cap de setmana donaven mal temps, així que anem a buscar un lloc que si no escalem com a mínim podrem coneixer un territori, fer turisme, i menjar molt bé!!!!
Anem cap al Maestrazgo, a Organos de Montoro, 4 horetes de cotxe desde Barcelona.
Ja hi haviem estat quan vam venir a fer la Colombiomania, i vam veure que hi havia molta feina a fer....així que portavem diferents ressenyes, i al final sols vam fer la primera!!!!llestima!
Per arribar-hi sortim de Barcelona, tenim dues opcions, anar per Autopista i entrar per Morella, o deixar l'autopista a Reus, anar fins gairebé Alcañiz i baixar, nosaltres fem aquesta segona opció, parant a esmorsar a Gandesa.



La via la trobarem completamente equipada, molt poc representativa de les vies de la paret, on a la gran majoria demanen friends, tascons, bagues, claus, i orientació sobre un mar de fisures i diedres.


Arribem a Ejulve i agafem carretera cap a Villarluengo, i de camí trobem les parets, espectaculars. Deixem el cotxe a l'extrem nord de la paret on hi ha un caminet i una cadena. Baixem caminant pel costat del riu fins arribar a la vertical de la via, aquesta puja al cim més alt de Organos, seguint una marcada línea blanca de l'aigua en la seva primera meitat. (20 minuts)
Els colors de la tardor i els nubols ens acompanyen fins peu de via
Cal buscar el millor lloc per creuar el riu, tant d'anada com de tornada....l'aigua està una mica freda!!!!
La marcada línea blanca i el magnific diedre de la Abraxas a la dreta vist tot jut creuar el riu.
Llarg 1(IV+, 35m) s'inicia en una placa amb cantos arrodonits i parabolts molt visibles, vertical i curta ens deixa en una feixa, tot seguit superem uns resalts i arribem a reunió.
el primer llarg i al fons el diedre de la Colomiomania....
i com no el diedre de la Colombiomania i el magnific diedre de la Abraxas que va quedar pendent...
Llarg 2(V+, 45m): S'inicia anant a buscar una canal estreta on tenim el pas, i tot seguit una placa per disfrutar fins la base de la gran canal per on van els propers llargs...
Llarg 3 (6a, 40m) Entrem per una vira ascendent a la gran canal, i les primeres gotes de pluja apareixen....
llarg sinuós buscant el millor pas i on fem servir lunic friend útil!!! alien verd. Tot seguit un parell de passets finets on tenim el 6a i a seguir disfrutant fins reunió.
Llarg 4(35m, V) Ara ja plou una mica més, sortim de reunió en placa passet finet i seguir en rampa una mcia trencada fins un bon pont de roca. Ara anem cap a l'esquerra seguint parabolt per una nova canal i sortin en placa i roca molt bona, fent reunió en una magnifica sabina....
...arriba l'Antxi a la R4 i la pluja ja es intensa.....que fem...amunt, o rapelem.....tirem amunt!!! que segur que el temps canvia!!
Llarg 5(IV+,45m) Sortim superant uns blocs i agafem la canal de la dreta, a al vertical de la reunió...tot patina i les assegurançes son sobre les alsines....i algun parabolt agrait!!!
 L'Antxi dintre la canal...entre alsines i aigua...
Llarg 6(V, 40m) La pluja afluixa, i encarem el darrer llarg, sotideta vertical sobre mullat, segueix per canal-diedre, amb un pont de roca molt curiós!!!cal veureĺ!!! digne de viki el vikingo! Fàcil, divertit i guapo va buscant el camí més evident etre plaques i didedrets fins  a cim!
La 5 reunió queda molt ben protegida del vent i la pluja fina....
arribant a cim para de ploure!!! a bones hores!!!! les vistes inmillorables d'aquest raco solitari!!!!
El descens; de cim anirem entre alsines i camí poc marcat al coll que veiem darrera de l'agulla que tenim a l'esquerra(tal com pujem escalant) on hi trobarem una gran fita. Aquí una canal vertical ens porta a un anfieatre, baixarem pel mig fins al final on trobarem un rapel en una alsina...en farem un de 60m...que ens deixa a una vira, per on baixarem.....fins al final on un nou rapel curtet(8m) d'una sabina ens deixa a una altra vira, ara ja seguirem baixant i ens deixa gairebé a peu de via!!!!


En fi, una escalada molt tranquila per l'equipament, i més complicada per la pluja que ens deixa disfrutar d'aquest racó de mon una altra vegada!!! tornarem!!!

14 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Quin lloc tan collonut, l'Órgano, però no sabi que hi havia una via equipada... Ara, que vau anar-hi lluny a buscar la pluja!

Joan Baraldes ha dit...

una nova zona per coneixer i una via que sembla molt maca

salut i a tibar

Llorenç ha dit...

Bones Joan! es un racó d'encant...i si...es una cosa extranya aquesta vvia, no lliure de crítica,...però que permet estar dintre la paret de l'Organo, tot i que no sigui pràcticant l'escalada habitual de les seves parets!


Joan B, segur que us agradaria! es un racó tranquil i solitari, ara si voleu fer mes cosetes...prepareu ferros! La Colombiomania es una de les vies recomanades per començar a pendre contacte amb la zona....

un tal Pinxo ha dit...

No esta tan mala con diguen...jejeje, pero com dius no es representativa dels Organos.Un altra via equipadeta y rapida es la Luz de invierno en Pitarque...un saludet.

Llorenç ha dit...

Bones Pinxo!
La via no es dolenta, a mí em va agradar, sols es que está equipada per no patir gens....i aixó no ho trobes a la resta de vies de la paret!
La "Luz de invierno" ens la vam estar mirant, vam estar a peu de via....però a Pitarque feia un vent impresionant! i pluja! no era el millor cap de setmana per estar per aquelles terres!

Mingo ha dit...

No la conec aquesta zona però deu de ser molt guapa. Això deu quedar encara més al sud del Matarranya??. La classica del sector és l'Abraxas?.
Felicitats

Eduard ha dit...

Collons Llorenç amb la primera tirada!! Ja portaveu una corda prou llarga? :P

Mico ha dit...

Vam baixar fa un parell d'anys a fer la Colombiomania. No recordo un bivac amb tant de fred ni quan erem més joves i dormiem en ple hivern sobre la neu al pirineu.
Per cert, si voleu fer una costellada després d'escalar; al poble de Montoro hi ha una àrea recreativa ben equipada i mai hi he trobat ningú.
Fa molts anys també vaig fer una via d'esportiva que hi ha al costat de la carretera, just abans d'arribar a Villarluengo.

Salut

Unknown ha dit...

en les fotos es veu una pedra molt molt guapa.
Gràcies per descobrir-nos mon!
Una abraçada!

Jaumegrimp ha dit...

quina llàstima de pluja! la zona es veu impressionant, i si amés hi ha alguna via assequible per començar a conèixer-la, fantàstic!
Gràcies per la informació parella!

joan asin ha dit...

Aquí només he fet una via llàstima que estigui tan lluny, el lloc és molt agradable.

Anònim ha dit...

Fa bona pinta aquest lloc, i la via més, enhorabona per la via, deu ni do fer-la plovent, felicitats

Llorenç ha dit...

Mingo, segur que es una zona que t'agradria! amb equipament d'aquell que tantes vegades anyores!! je je je!Sembla que l'Abraxas es de les més repetides per l'espectacularitat del seu diedre...es brutal!

Eduard! es que som molt xulos!!! i no saps el que dona de si el "xiclet" d'una corda!!!je je je!! ara ho arreglo!

Mico merci per la informació! a Organos quan fa fred en fa molt!!! et congeles!! a la zona picnic que comentes ja hi vam estar quan vam anar a fer la Colombiomania i val la pena! merci pel recordatori!

Blai! tu per aquí! es de les parets que t'agraden! je je je! segur que hi disfrutaries! hi tornarem!

Jaume, la pluja sols ens va deixar escalar 1 dia, però vam fer 2 de turisme i buscar bolets....hi ha molt a veure i descobrir.

Joan Asin! que sols son 3 horetes i mitja! ideal per un cap de setmana de 3 dies! lloc solitari, agradable...i....moltes coses més!

Mikimiau! benvingut per aquí! no et tenia controlat! ja he vist el teu blog! bona feina. Sort que la via està equipada per no patir i quan els passos estaven molt molls podies apurar ja que la xapa estava ala panxa i sinó A0. El que emprenyava més era pensar en el descens i creuar el riu si hi havia una bona crescuda!

Pekas ha dit...

Que si.. que si... que Teruel también existe.. si señor.. !!!

Un rincón de esos que no deja indiferentes... :-)))

salut i muntanyes. ;-)))