Busques alguna via?

Fresnidiello, Via Separación Real 6a/300m

Aquí les coses canvien, no volem fer grans aproximacions, en uns 30minuts des de el cotxe et plantes a peu de via, l’aproximació es evident des de l'aparcament. L’única pega del lloc es que totes les ressenyes parlen "d’alejes" i una mica exposició....tot i això la roca es molt, però que molt bona, amb molt canto i abrasiva!!!

Per arribar aquí no fem massa km!!! Just abans d’entrar a Sotres, en una forta corba cap a l’esquerra, surt un camí a la dreta, el seguirem fins una cruïlla, camí de la dreta ens porta al coll on vam deixar la furgo per anar a Vega Urriellu i camí de l’esquerra, en 1 km ens porta al peu de les parets de Fresnidiello....espectaculars a la nostra dreta.
Us deixo la foto des de la via sobre l'aproximació....
Inicialment teníem previst fer la Elixir para Calvos, però ens vam trobar una parella l'aparcament que ens van recomanar la “Separación Real”, així que canvi de plans........la nit va ser en mig de la boira i molt humida!!
La vista de la paret des de l'aparcament es espectacular! un bon esmorzar i amunt!
Per aquesta via vam utilitzar, camelot 1 i 2, alien vermell i groc i algunes bagues per merlets.
En quan a ressenya portàvem el llibre, "PICOS DE EUROPA, 100 vias de escalada" de Desnivel....en el que la via marcava 7 llargs, en la resta de ressenyes que he vist per Internet en marquen 6, nosaltres també sols vam trobar 6....(no conto l'últim en cap cas)
No va ser l'única queixa del llibre....en aquesta mateixa paret, per a dues vies diferents explica la mateixa seqüencia i dificultats! i més coses que ja aniré explicant...en fi un llibre poc treballat i del que ens va quedar la sensació que es un copiar-pagar del Adrados però amb mala pata.....el llibre que vam veure que estava millor era la nova edició de Adrados

Llarg 1(6a/6a+) Ups!!! Puja molt dret, després fi, i al final desploma!...on collons està el 6a+!
S’inicia en una fissura que surt des de una canal herbosa bascant marcada, el primer parabolt està “a tomar por......” però es deixa fer...llavors un pas molt finet que l’Antxi s’ho curra molt be, per entrar i sortir d’un pont de roca....ja farta de tibar va baixar i em va deixar que jo fes la resta amb cantells i desplomadet,anant a l’esquerra a buscar la zona de cantells abrasius desplomants...brutal!espectacular! molt guapo! Tot ben assegurat, això si...per acabar muntant reunió en una bona feixeta.
Llarg 2 (V+/6a) Sortida cap al “Desplome galáctico”(així ho diu la ressenya) quin desplome! Quins cantells, quina joia de passos! Tot ben assegurat, això si...però molt vertical!
Per seguir amunt en V+ fins una nova feixeta on hi ha la reunió
Llarg 3 (V) Aquí les coses canvien radicalment, s’acaba l’equipament abundant per passar a ser mínim, minimalista i amagadís....sortim a l’esquerra a buscar un desplomet del que en surt una canal molt guapa...tot i que no ho sembli, es per allí!!! Foteu-li amunt...i quan noteu que us esteu jugant un castanyot, apareixerà alguna cosa, però mai abnas....en forma de clau, cable, o parabolt......seguirem recte amunt....

Llarg 4 (IV+) aquí sortim cap a la dreta a buscar l’únic parabolt que veiem, sense manies pujarem a les mini feixetes d’herba que tenim a sobre i recte amunt....l’equipament com abans....excursions sobre terreny fàcil però vertical.
Llarg 5 (V) Aquí sortim recte amunt, veiem un parabolt una mica a l’esquerra i un clau recte amunt....sembla molt més difícil del que es en realitat, però clar...t’hi has de posar...i sortir de la R.....sempre recte amunt

Llar 6 (IV+) Sembla que desplomi, i el pont de roca fet amb cable està lluny...recte amunt, sense compassió ara ja si,
cada cop més tombat arribem a sota el sostre on fem l´’ultima reunió....
El darrer llarg ja no el fem, simplement per que ens va sembla una mica xorra, ja que es casi caminant fins a cim...per després fer un rapel de més...... així que, amb la calor, decidim rapelar per la via fins la furgo a per les birres fresques de la nevera!
Aquí us deixo algunes de les fotos on podeu veure alguns dels ponts de roca de la via i les canaleres interminables prou verticals ben poc equipades però amb canto...

8 comentaris:

Pekas ha dit...

Si senyor... guapa vía.. i sembla que bones vacances...!!!!

La roca de Fresnidiello.. es de campeonato... eso si. tens alguna excursioneta curiosa.... peró veig que ho heu treballat de "fruta madre"... !!!!!!

Felicitats als dos.. :-)))))

Pekas ha dit...

Per cert... i aquest "niulook"...
??????????

:-))))))))))

PD. Heu portat crema de cabrales..???? :-)))))))

Llorenç ha dit...

Ja tens raó Pekas!
La roca espectacular i bonissima i molt abrasiva! la via per disfrutar i escalar entre seguros, tenin les dues primeres tirades molt ben equipades!

El tema del"niuloc" es qüestió de higiene! eren molts dies per Picos sense saber si passariem massa per la dutxa i vaig decidir canviar de "loc" i de crema de cabrales res, vam portar dos cabrales sencers i 5 ampolles de orujo i 8 de sidra...per passar l'estiu...je je j ej!! que ara venen moltes festes!

Mingo ha dit...

Jolin quina pedra es veu superguapa, quina enveja que feu. Enhorabona per l'escalada.
La carretera de Sotres encara és tan estreta?

lux ha dit...

2 cabrales!! 5 ampolles d'orujo...!!!

...perdo .... m'he despistat ;-))

a lo que iba...

ostres
esteu fets ja uns especialistes en seguros allunyats...

ara que es veu xulissima aquesta via.. quina roca!!

Gatsaule ha dit...

Molt bona via, ja havia sentit parlar de les meravelles de Fresnidiellos, però no coneixia ningú que hi hagués anat ! A més, aquí no vas haver de passar per cap forat !!!

Llorenç ha dit...

Bones Mingo...la roca es bonissima, molt adherent i gens fràgil! val molt la pena apropar-se aquesta paret...totes les vies es mouen en el mateix grau de 6a-IV....

Lu! a veure si la setmana vinent igual post fer un tastet del cabrales...l'orujo caldrà que vinguis per casa!jejeje!
A la via hi ha alejes, però la roca es molt bona amb molt canto i es deixa fer molt bé!


Joan! aquesta roca es lleugerament millor que la se Sant Llorenç je je je...es molt ferma, i hi ha més vies per fer que valen la pena...hi tornarem......i...cert aquí no hi havia forats, però si una calor impresionant!! cal matinar o anar-hi per la tarda!

Lai ha dit...

Guapo Fresnidiello. És una boníssima opció si no es vol caminar gaire ni molt compromís, em refereixo a que hi ha parabolts i en un moment donat, malló i cap avall.