Busques alguna via?

Picu Urriellu, Via Cepeda 370m/V+

Iniciem amb aquest article, el resum de les nostres escalades per Picos d’Europa durant les vacances d’estiu!!!
Ja d’entrada vam anar a l’objectiu principal, per que enganyar-se, estavem motivats, forts, i amb ganes! Primer objectiu Picu Urriellu.
Sabent que hi havia possibilitats de trobar-nos més d’una cordada al nostre davant teniem varies opcions, primer la Cepeda, després la del Cainejo-Pidal(via per on es va fer la primera ascenció al Picu) i la normal a la cara sud, la de los Martínez.

En dues hores i mitja desde Sotres, ens plantem amb tot al refu de Vega Urriellu, el sol es infernal, i el temps es presenta molt bé!
Arribant al refugi ja la primera sorpresa d’aquestes vacances, apareixen un parell de catalans, i casualment un d’ells era el Xavi! Personatge que vaig coneixer a la facultat i amb qui vaig compartir les meves primeres escalades sempre en deportiva clar! Ara ell està fet un bou i jo segueixo com sempre arrastrant-me per les parets.....les coses no han canviat massa!
Pel matí ens despertem cap a les 7:30 i a les 8:00 ja estem de camí cap a la via, ja veiem al Xavi i a l’Albert al primer llarg de la Murciana.
Nosaltres en aprox. 1 hora ens plantem al peu de la Cepeda! Som els primers!! Tenim via lliure, al darrera venen dues cordades més una que puja fins sobre de la “Y” per saltar a la cara nord, i una cordada de 4 que es van perdre en el nostre 3 llarg i van abandonar....
Com a material agafem friends, tascons, cordes de 60m.....realment aquí cal protegir quan pots i no quan vols! Els alejes son prou considerables en alguns passos.... i la ressenya de Luichy
Aquí us deixo el croquis del que vam fer nosaltres......

Llarg 1 (IV) 60m: S’inicia en una fisura a l’esquerra de la “Y”, que ens porta cap a la banya de l’esquerra de la “Y”. Es una rampa que es va posant dreta, trobam algun clau fins una repisa, on hi ha una reunió que no fem, seguint la repisa a la dreta s’arriba a un diedret pel que es puja per saltar a una fisura de l’esquerra i d’aquí ja veiem el clau que reforçem en el que montem reunió.
Llarg 2 (IV+)55m: Aquest llarg es prou entretingut i guapo, una entrada en diedre superant una panxa, diedres i ximeneies per superar la banya esquerra de la “Y”, a meitat trobem una reunió amb dos claus que ens la saltem per pujar a dalt de tot de l’últim diedre on hi ha una reunió amb dos claus!Ja estem sobre la “Y”!!!!
Llarg 3 (V) 45m: Aquest llarg puja recte fins un clau, supera per la dreta una petita panxa per tornar a l’esquerra, on segons algunes ressenyes es monta reunió(que també ens saltem)
per pujar pel diedre fins un nou sostret, aquest l’encarem (hi ha un pont de roca) no reseguiu el sostre a l’esquerra per que es un embarque....la sortida del pont de roca es fineta i a la repisa de sobre ja veiem reunió!!!
Llarg 4 (IV+) 40m: Sortida tonta de reunió sobre repiseta per anar a buscar l’esperó d’una llastra, (es el pitjor tramp de la via per roca trencada, tot i que es curtet)
fins una vira, pujant a l’esquerra fem reunió en una repisa en dos claus.
Llarg 5 (III) 55m: Aquí tornem a enpalmar dos llargs, surt cap a l’esquerra a buscar una canal que en diagonal cap a l’esquerra ens porta fins una instalació de rapel, seguim més a l’esquerra i pujant fins sota una placa més vertical on hi ha gran pont de roca a montar on fem reunió!!
Llarg 6 (IV) 60m: aquí vam arribar pels pèls!!sense voler vam enllaçar 3 llargs, un primer que puja en placa vertical curtet fins a dos claus que feiem a la dreta, després encarem el diedre molt guapo
per sortir en placa de canalons neta i difícil de protegir fins una feixa que veiem a la dreta, on anem a buscar algo....la corda s’acaba, l’Antxi deixa anar la corda que utilitzava com a anclatges a la reunió i arribo a 3 claus on faig reunió sota el diedre del pas clau de la via.
Llarg 7 (V+ o V/A1) Aquí tenia por pel sobrenom del pas, “El rompetobillos”, on van amb aquest nom!!!!! Amb quina confiança arribes i fas el pas en lliure?????estan sonats! En fi segons ressenya hi ha 3 claus, en realitat sols hi trobem un spit, la sortida potent, sobre cantos romos pulits i a sota la repisa, van fer que sortís en A1 primer d’un tascó, seguit d’un friend, i ja seguit en lliure, no sense suar i patir pels meus turmells!
Fet el pas encarem un diedre amb un parell de ponts de roca fins que trobem el mític forat a l’esquerra pel que penosament sortim...tot i semblar fàcil, fa la forma de sifó i et fa fer una mica el ridícul.....
Ja acabada la via, sols queda pujar a cim!!!! Grimpada de II!!! Quins collons!!aixó es molt més vertical del que em pensava! Anem a l’esquerra a buscar el primer rapel de la normal i d’aquí encarem cap a l’esquerra i amunt per agafar una canal que puja cap a la dreta on vas una mica protegit....i jo pensant “Per aquí em de baixar a pelo?!??!”

En fi, acabada la canal arribem a la cresta que en res ens porta a cim!!!! 5 horetes desde peu de via!!!! Estem contents! Primera via i primer cim!
Sols queda el descens, tornar per la cresta fins la canal que em pujat per baixar-la fins que s’acaba en una placa, aquí hem de baixar en diagonal a l’esquerra a buscar el primer rapel, un d’uns 30 metres, i després dos de 45-55m ens deixen a terra.
En poc més de 30 minuts caminant tornem a estar al refu.....en Xavi i l’Albert estan a la penúltima reunió de la Murciana!!! Apasiau!!!!
El Picu ja està pujat! Que bonic!!!

9 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Es veu molt guapa, tan la via com la roca !

Però em costa creure que passessis pel mateix forat que l'Antxi !

Mingo ha dit...

Ei que bé el Naranjo, enhorabona.

flx ha dit...

Olee!!! i a la primera
Jo només he estat una vegada allà i no vem poder escalar per culpa de la meteo. Enhorabona...el picu es el picu

Llorenç ha dit...

Que cabrón Joan!!!
la via es guapa i es pot fer molt be! i el tema del forat...jo hi vaig passar amb els peus pel davant i més esfonsat...tot i aixó també vaig fer el ridicul!


Merci Mingo! Ep!!! que he llegit per aquí que tens el turmell fotut? anims!!!

Flx!!! cert, el Picu es el Picu i es preciós! ep!!! i no era el primer cop que hi estava, ja farà uns 5 o 6 anys vam anar amb el Blai a intentar la Rabadà Navarro i vam tenir que sortir de la paret, abans de la cicatriz, amb una boira pixanera impresionant!

mchesa ha dit...

enhorabona! el Picu!!! em sembla q això d'autoanominar-se kutres, como q no! q ja no cola!
moltes felicitats!

Llorenç ha dit...

Merci Gatta!!! que fort tu per aquí! ep!! ja se que vas coneixer al Blai! je je je

lo de kutres es per que amb tant friki pels blogs!!! donem el toc de color i vidilla a l'escalada a mínims!

tenim un lema intern.... minim grau en escala, màxim en alcohol!!!! i així ens van les coses, podem estar més estona fent "kintos" a un bar que a la paret....

lux ha dit...

Felicitats!!!

bé això ha estat
veni, vidi, vinci

molt be machines!!! uuuaaaauuu!!

Lai ha dit...

hola!
no sabia que ja ereu per aquí!
Enhorabona! ja veig que us heu fet un tip d'escalar!
Nosaltres vam escalar la 1a via al Picu també a la cara est, Amistad con el diablo...jo no feia gaire q escalava i va ser una experiència preciosa. La via que vam escalar coincideix amb el final de la Cepeda. A mi també em feia molt de respecte el famós pas del rompetobillos, però després no és tan xungo, no?. Això sí... no caiguis, clar!.
Aviam si algun dia puc escalar la Cepeda, té molt bona pinta.
Bé, vaig a llegir tot el que heu penjat i t'envio un mail.
Felicitats de nou!!.

Llorenç ha dit...

Bones "Lai i Atori"je j je
Les vacances ja s'han acabat! ara a escalar per catalunya i rodalies!

Ja havia vist en el vostre bloc també la via que comentes. Pel que m'han dit, la Cepeda no es tant exposada com la vostra! jo la vaig trobar molt disfrutona! El pas del rompetobillos, difícil no es, però com et patini una mà l'ostia es de campionat! i era la primera via de les vacances!


Ens llegim!