Busques alguna via?

Serrat de Sant Joan, Via Dismi, 225m, V+/Ae

Aquests dies de Sant Joan, que millor que anar a escalar al Serrat de Sant Joan...
La via triada es la Dismi, l'altra alternativa era la J.M. Montfort, però les notícies que corren per internet diuen que falten alguns claus, i no teniem massa ganes de posar-nos-hi aquests dies de tanta calor...millor una cosa ràpida i segura....


Material: Nosaltres vam portar 16 cintes, i els aliens groc-verd-vermell. Un tascó al segon llarg tampoc hagués anat malament!

L'aproximació: Arribant a Organyà, i abans d'arribar a la plaça on fem corba a la dreta i altra a l'esquerra, tenim l'indicador que ens envia cap a Montanisell. Creuem Montanissell, i seguim per pista de terra(en bon estat) uns 3km fins al coll. Aquí deixem el cotxe en una bona explanada, i veiem a sobre nostre la paret i la via al mig en un marcat anfiteatre.
Pujarem més o menys per on podrem, trobant fites, intentant anar per la carena fins a peu de paret. Ara cal buscar els primers parabolts visibles desde el terra. (30 minuts)
L'aproximació la fem a l'ombra, cosa que fa que sigui menys dura...tot i aixó al arribar la suada no ens la treu ningú!
Llarg 1(45m, V+) surt en tendència a la dreta, sobre roca delicada, a buscar un desplom, molt ben protegit. Just superar-lo anar a l'esquerra (l'escarpia que veiem a la dreta, no!)
al primer llarg...la roca es més que dubtosa, i les nostres cares no son molt favorables.....tot i que les vistes i la tranquilitat s'ho val!
Llarg 2(40m, V+) Superem una panxeta al sortir de reunió i anem a buscar el camí més evident, fins que de cop i volta
ens porta a un desplom final, amb un parell de passos durs, que ens deixa a la reunió (vigileu!! blocs inestables a la R2!)
Llarg 3(35m, 6a) llarg molt guapo, per mi el millor... sortir de reunió per la dreta i seguir tota una placa fisurada amb passos molt guapos cada cop més fins, fins que de cop i volta en una repiseta canvi d'inclinació de la placa i et deixa arribar a reunió dignament!!
Llarg 4(15m, Ae/V) Es pot enllaçar amb l'anterior però no tenim massa pressa ja que encara tenim ombra.... el llarg ens porta a sota d'un primer desplom, on tenim una parell de blocs dubtosos, un parell de passos d'Ae i estem a sota del segon desplom on tenim la reunió... ambient bastant tètric!!!
Llarg 5 (40m, Ae/V) Una serie de passos d'Ae.. diuen que es 6a+ o 6b, però els cantos bons no semblen massa segurs!... Sortir de l'artificial, una placa fàcil i superar un resalt vertical, fàcil i guapo cap a la dreta i reunió... llarg guapot també!
....l'entrada a reunió superats els sostres dona ambient.....
i els blocs de l'esquerra també.... aquest aspecte trencadís t'acompanya quasi per tota la paret...
Llarg 6(30m, V+) Surt per la dreta de la reunió... veurem uns parabolts que pujen de baix... no sé que és.... en fi, superem un resalt fàcil,
i anem a un segon més dur, però ben protegit per dirigir-nos cap a l'esquerra a sota d'una placa molt llisa, fem reunió en el primer parabolt de la placa i un gran bloc a sota de la placa (aquest llarg es pot empalmar amb el darrer, però es recomanable fer reunió aquí per protegir millor el pas de placa del darrer llarg)
Llarg 7(20m, 6a): Sortim en placa molt llisa amb passos d'adherència, tot i fàcil, una caiguda arribant a la xapa et deixa de peus a la repisa de la reunió. Feta la placa, un tram vertical amb un parell de passos amb canto romo, i encarem la canal de l'esquerra fins a cim, on fem reunió en els pins....
Descens: Del cim cap a la dreta, per caminet molt marcat, fins una canal amb una bona fita a la seva entrada, diuen que per aquesta canal cal fer un rapel, si seguim caminant uns 70 metres, pel caminet sempre a nivell, trobarem la propera canal, amb una minifita, per on es baixa caminant i desgrimpant amb algun passatge molt guapo....

En fi, una via interessant per conèixer el sector, força mantinguda, i amb roca bastant bona en general, llàstima del primer llarg tant trencat i d'alguns passos amb cantos que ofereixen poca confiança.

9 comentaris:

joan asin ha dit...

Enhorabona una de les millors vies de la zona, al darrer llarg però recordo un pas una mica expo. Ara ja fa calor per anar aquestes vessants sud.

edunz ha dit...

epa parella, bona via, em sembla que l'única de la paret equipada des de dalt, però ara no estic segur... jo li recordo el segon llarg amb algun passet estrany, .. l'escàrpia del primer deu ser de la monfort.. buf, però ja fa temps
aviseu quan tingueu arrenjada al via de la coma! serà una bona opció per fer la re-entré
records,

Gatsaule ha dit...

Una molt bona opció de la Serra! Dius que vau tenir ombra? O és que estava núvol?

Llorenç ha dit...

Joan Asín, al darrer llarg, es molt recomanable fer la R6, com bé dius, hi ha un pas bastant exposat, no difícil, però una patinada t'envia a una repisa no gaire maca! els nubols els van acompanyar una bona estona! i vam sobreviure!

Edu, bones, si que es van trobant xapes en llocs una mica extranys i no massa lògics. En el segon llarg tens un bon aleje, i es on un tasconet entra de maravella...si el portes clar....je je je, i l'escarpia si que te pinta de la Montfort.

Si no fa massa calor tinc ganes d'enllestir-la aviat! ja t'avisaré...segur que la disfrutes...je je je

Joan! es una bona opció equipadeta, i mantinguda. Pel tema del sol, nosaltres vam tenir sombra per la propia paret i més tard, els nubols, però ens vam posar a la paret a les 10! com està dintre a l'anfiteatre, el sol tarda en tocar-hi, així que si matinem, la podem fer sense massa problemes durant l'escalada, una altra cosa es el descens..la sombra t'acompanya fins al final de la canal..

Eduard ha dit...

Molt bé, molt bé, apurant les darreres ombres!!
Què en sabeu de la Montfort? Falten molta cosa? Es pot passar sense clavar?

Apa, vagi bé!!

Llorenç ha dit...

Eduard....darreres ombres...justetes! el descens va ser més agònic!
De la Montfort, se que:
- Que la tinc a la llista de fa molt temps!
- el primer llarg està molt desfet, i recomanen entrar per la Dismi.
- Han desaparegut alguns claus, però hi ha gent que hi ha passat sense clavar.
- Hem sembla recordar que al Thaussà hi ha una piada que marca els claus que van trobar a faltar.
- Tot i que puja al costat de la Dismi, ho fa per la cara de l'anfiteatre que mira a l'est i per tant es més soleia.
- Me la vaig estar mirant i es veien xapes molt brillants, com si s'hagués reequipat fa poc...je je je....no se més

Jaumegrimp ha dit...

Una via prou "maca" parella!! enhorabona!!

Mingo ha dit...

Felicitats parella.
Aquesta no l'he fet però el col.lega habitual me'n va parlar molt bé. Per cert no feia molta calor?

Llorenç ha dit...

Merci Jaume! es una bona opció per coneixer aquest pany de paret!
Mingo, ara si matines la calor et respecta mentre escales, la via es guapa i mantinguda, sols alguns passatges amb roca delicada fan que pugui tirar a més d'un enrera...però aixó sol es sap anant-hi!