Busques alguna via?

Via delle guide IV+/Torre Picola Falzarego Dolomites 1/14

Amb aquesta inicio les ressenyes de les vies fetes durant aquestes vacances a Dolomites, son un total de 11 vies mes 1 amb retirada i 2 ferrates, o camino atrezzato....

Com a primera via a Dolomites i per saber com eren els III+ i IV, dels que ens havien parlat tant, es cert, et trobes III+ que tiren enrrera i IV que desplomen...una mica surrealista i en mig hi has de posar un friend o has d'intuir que per allí passa la via..... Aquesta diferencia d'interpretació de grau, i el poc equipament o ningun en els llargs, fa que molts cops dubtis de si vas pel cami correcte, o si aquell diedre que has pujat, tibant de braços o amb un pati de nassos....es realment un III+ ja que l'has cusit amb friends i has fet cap a una anella, trista i sola sota un diedre o fisura que desploma, i la teva ressenya marca IV-!!!!! deu meu....!! aixó es Dolomites!!!Els que hi han estat saben de que parlo, els que no, tal com feia jo no s'ho acabaran de creure....en tot el grau es prou acurat a la dificultat ja que hi trobés molt canto ......(en els casos que no posaré el grau que nosaltres vam considerar)

VIA DELLE GUIDE

dificultat entre III i IV, amb un pas de IV+.

210 metres de desnivell i 233 d'escalada orientació sur.

unes 3 hores de escalant..

Aproximació: Des de Cortina D'ampezzo, ens dirigim al Passo Falzarego, uns 15km, just abans d'arribar deixarem el cotxe en l'aparcament del restaurant "Strobel" a la dreta de la carretera, des de on surt un camí cap a la paret. Creurem un pontet de fusta, pujarem fins un camí horitzontal, es un camí de guerra..i el seguirem cap a la dreta fins unes cases en runes, restes de la 1 gerra mundial, deixarem el camí i pujarem recte a la paret, i ja estem a peu de via...total uns 30 minuts des de l'aparcament....

La via:
1 llarg- III+(20 m): per localitzar el peu de via buscarem casi el punt mes alt del peu de paret, hi trobarem un clau del que surt un diedre un parell de metres i després una vira que puja cap a la dreta fins un parell de claus.

2 llarg - IV(40m): Sortim per un petit diedre de III+ de l'esquerra i seguim a l'esquerra, un clau, un petit desgrimpada evitant els sostres que tenim a sobre, anant a buscar la part de sota d'una gran placa blanca a la paret, finalment pugem per un diedre d'uns 3 metres protegit per un clau..a sobre trobarem dos claus de reunió.
3 llarg - IV-(25m) puja pel diedre fissura de la nostra dreta, molt marcat i llarg...i si es IV- pujarem fins un clau cementat, al mateix esperó.
4 llarg - IV- (27m) segueix la xemeneia-diedre, jo el vaig fer per dintre, i la cordada del darrera per fora.....fa no fa....igual de difícil, deixant una primera via de la dreta, seguirem la fissura fins trobar un altre clau cimentat a la paret de l'esquerra.
5 llarg - IV+ (28 m) Sortir per sobre de la reunió, es el pas de IV+, tira enrere i està polit, podria ser un V explosiu fàcilment, però diuen que es IV+, desprotegit, fet el pas, recte amunt i un pel a l'esquerra per placa fissurada fins reunió

6 llarg - III+ (28 m) Anar en travessia a buscar l'esperó de l'agulla...i remuntar-lo pel mateix fil fins sota de la última placa.

7 llarg - IV (30 m) ejem, des de sota i veient el desplom al final de la placa no sembla un IV, pugem recte, els primers passos son els mes complicats...després s'ajeu i esquivem per la dreta el sostre, pugem un diedret i a sobre del desplom trobem la reunió!tirada espectacular i molt maca de fer.
8 llarg - III(35 m) pel mateix esperó de l'agulla anem fins al cim on trobarem la reunió....

Cal dir que nosaltres, seguint la cordada del davant, que en teoria coneixent la via....vam fer el llarg 5 un pel mes curt, i fam ver la travessia a buscar a l'esquerra l'esperó abans i tota en horitzontal fins un clau, després fam tenir que fer un mini llarg mes per l'esperó, cap problema ja que tota aquesta zona es molt ajaguda i no passa de III+ cap dels passos de travessia ni d'esperó.

Descens: Des de el cim, desgrimpem direcció nord per una corda fixa fins una instal·lació de rapel, on en 25 metres estem al coll, baixarem per la canal direcció oest, amb alguns desgrimpes de II+ aïllats i per camí fitat arribem al camí de guerra i desfem camí fins l'aparcament, total casi una hora

3 comentaris:

Gatsaule ha dit...

Veig que finalment vau fer un munt d'activitat, molt bé !

Els tercers desplomats de les Dolomites, quins bons records que em porten !

Anònim ha dit...

enorabuena por el blog....

mando mis direcciones por si te interesant...


http://esgarrapacrestes.blogspot.com/

http://sensepixels.blogspot.com/

Llorenç ha dit...

El bon temps ens va acompanyar gairebé tots els dies! sols al Lyskam fa fer mal temps, però vam fer cim, i després un dia a Cortina, la resta van ser 3 setmanes de bon temps, desde els Ecrins, passant per la Vall d'Aosta fins a Dolomites!

Ep! Esgarrapacrestes! ja us he linkat!

fins aviat!