Busques alguna via?

Cresta del sol-Sant Llorenç de Morunys

Cresta del Sol - Sant Llorenç de Morunys

Primera Ascensió: Antxi i Llorenç el 11de novembre del 2006
Equipament: Entre cap d’any del 2006 i finals de gener del 2007, participants: Antxi i Llorenç amb col·laboració d’en Blai.

Aquí podeu veure el Video

Accés: Cal arribar a Sant Llorenç de Morunys, des de Solsona o des de Berga. Si es ve de Barcelona o sud de Catalunya es preferible venir per Solsona. Des de Sant Llorenç, agafarem la carretera nova que va direcció a Solsona, per la vora del pantà, passat el segon túnel aparquem el cotxe a la primera corba que trobem.

Aproximació: Sortim en direcció al túnel per l’esquerra de la carretera i pugem a sobre per la part més fàcil (grimpada II), un cop dalt i per camí marcat, seguirem la línia elèctrica fins una torre que ens porta al precipici. Buscarem a la dreta un caminet que ens baixa cap al pantà. Al final del caminet trobarem un camí més obert curtet que ens porta a la dreta a remuntar tota una canal amb forta pendent. Remuntarem fins que la paret de l’esquerra ens permet passar, aquí un altre camí ens portarà en flanqueig cap a la canal de l’esquerra de la que hem remuntat abans. Quan s’inicia la remuntada d’aquesta segona canal, a mà esquerra veurem una canal d’aigua (probablement sec), l’anirem a buscar i seguirem flanqueig cap a l’esquerra per una placa inclinada de conglomerat sense perdre alçada(algun pas de II). Un cop al collet, i en la tercera canal (més ampla que les anteriors) anirem baixant amb tendència a la dreta a buscar el millor pas, seguirem avall (el pas està sota un tram de cresta de roca coronada per una pedra gran). Un cop arribat al pas hi trobarem un camí que seguirem creuant la quarta canal fins al pas que creua la nostra cresta. Hi ha un spit a la dreta. L’aproximació és directa en uns 30-40 minuts.

Descripció

Dificultat: IV+
Orientació: D’oest a est (el sol sempre a la dreta)
Via: 300 metres

Material: 10 cintes exprés, cordinos i bagues per sabines i per alguna reunió. No cal portar friends ni tascons per què no es pot posar casi res.
Descens: Cal baixar per la cara nord del cim i anar a buscar el coll, allí passar a la cara sud i desgrimpar la canal que ens porta cap a la vall que hem tingut durant tota la cresta a la dreta. Baixar sempre pel mig del barranc, trobarem un bloc característic, que el passem per sota....Trobarem un penjat amb dues canals, a la de la dreta, més neta i polida, hi ha el rapel equipat (30 metres). Seguint avall, arribarem a un altre barranc molt obert de pedra, aquí caldrà anar per la dreta, a buscar un cable que seguirem fins a unes escales! I arribarem al camí, seguint-lo cap a baix arribarem al cotxe, trobarem un encreuament en un revolt, agafarem el camí de l’esquerra.


Descripció de l’itinerari:
S’inicia en un collet i anem trobant algun pas de II o III en els passos de placa compromesos sempre hi ha algun spit. Arribarem a la base de les plaques més compromeses. S’inicia lleugerament a l’esquerra de la cresta sota el pi més gran. Es pot fer en dos tirades una de 65 metres i l’altra de 60 metres, però llavors la comunicació es pot veure compromesa, per tant no es recomanable fer-ho en dies de vent. Llavors es pot fer en 3 tirades, una de 25 + 40 i 30+30.

Primer: 25 metres, parabolts (IV) fins sota d’una línia herbosa, reunió en un parabolt i un spit.

Segon: 40 metres, parabolts (IV) fins els arbres grans que hi ha al final de la placa, reunió en els arbres.

Tercer: 30 metres, parabolts i spits (IV+) sortim cap a la dreta entre les dues pedres negres de la paret, (parabolt a sobre) i anar a buscar l’espatlla de la cresta i fins al cim, on hi ha la reunió amb dos parabolts.

Quart: 30 metres, parabolts i spits (III) sortim per l’espatlla de la cresta i fins al cim, on hi ha la reunió amb dos parabolts.
D’aquí seguirem recte i tornarem per terreny variat de pedra i arbres en passos aïllats de II i III. Spits en plaques compromeses.

Cinqué: Al final de tot arribant al cim tenim l’últim ressalt de IV+ (20 metres). A dalt muntarem reunió en una alzina.

Fins al cim es un lleuger tràmit caminant.
Agraïments:
A les cabres per mantenir nets els camins i facilitar-nos tant l’accés a la cresta!
Al Marcel i la Ingrid pel subministrament del taladro i material auxiliar vari.
Al bar Bastets i al Jardí com a punts d’avituallament per portar a terme la tasca.
A la família Cardús-Figueras per deixar-nos el pis en vistes a la cresta i poder somiar i tirar endavant la via.
A la família Vallès-Pallarès per alimentar-nos tant bé i fer-nos forts per arrossegar tots els ferros per la paret.
A tota la gent que gaudeix escalant tant com de la muntanya en general i que l’hi agrada parlar amb els escaladors que es troba, simplement que comparteixen la passió de sentir-se viu en un entorn que estimen.
No tenim patrocinadors, per tant hem pagat tots els ferros, però si que tenim un nou projecte i per aquest si que els buscarem!

9 comentaris:

jb500.blogspot.com ha dit...

holaaa, estava buscant info de la cresta i resulta que trobo els equipadors!
tinc pensat fer la aquest estiu, i felicitats, encara no he trobat ningu que li hagi trobat problemes, tothom amb qui he parlat esta disposat a repetirla.

Llorenç ha dit...

Je je je!!! gracies! ara sols falta la teva opinió! ja diràs que tal t'ha anat....no vaigis amb presses! ves-hi amb temps i disfruta de les vistes, igualment una visita al poble no està de més, val molt la pena! i fer un passeig pels seus bars també!

Sort

Anònim ha dit...

Muy buenas,

Ayer repetimos la vía, que nos había gustado mucho.

En la R4 encontramos unos pies de gato.

Bonito recorrido, donde hasta el rabo todo es toro :D

Anònim ha dit...

Molt ben equipada.

Felicitats.

Becki ha dit...

Ei Llorenç i Antxi!!! Sóc la Bego de Terrassa!!! Com anem??? :)

Bé, el tema és que dimarts volem anar a fer la cresta del Sol... ja us diré què tal!!!!

Per cert, felicitats per les megavacances a Calenques!!!!! :) muaks!!!!

baidey ha dit...

BONA NIT!!:P sóc un noi de Berga, i mirant i remenant oper internet m'ha semblat que la cresta del sol és el lloc adient per començar a iniciar-se al món dels llargs, (nomès tenim experiènica amb esportiva, jeje), dit aixó amb podrieu donar mès informació sobre aquesta via?? és a dir, quants paravolts el trobes entre reunió i reunió, si hi ha algun pas delicat... nuse mès que res per no trobar alguna sorpresa inesperada i trobar-nos cardats...!! XD aproftiro per dir que la vostra blog mola i a covidar-vos al meu
www.rumbalnord.blogspot.com
salut!!!!!!

Ther ha dit...

Hei nois! com aneu? Sóc l'Esther del GEAMM, estic pensant de portar a en Marc a fer la cresta, ell ha escalat molt poquet, creieu que el puc portar?

Ramón Arbós ha dit...

Mont maca la via, ens ha agradat molt. Felicitats.

Per cert comenteu que busqueu patrocinadors, si teniu un projecte interessant potser podríem facilitar-vos el material necessari.

Som els de la tenda www.outletaventura.com
podeu posar-vos en contacte al mail contacta@outletaventura.com

Anònim ha dit...

Hola!

Aquest passat dissabte vàrem fer la cresta en qüestió, només donar-vos les gràcies pel bon dia que vàrem passar.

Salut!

Quique.